MOZAMBIK PRED SLOMOM

Afera tunjevina: Kako su sin šefa ‘stranke koja je stvorila državu‘ i niz dužnosnika doveli naciju na rub bankrota

Kako javlja BBC, suđenje se odvija u golemom šatoru koji je postavljen na području zatvora najviše sigurnosne razine u predgrađu
Bivši predsjednik Mozambika Armando Guebuza
 Mauro Vombe/Avalon/Profimedia

Ndambi Guebuza, sin bivšeg mozambičkog predsjednika Armanda Guebuze, zajedno s još nekoliko suradnika optužen je i sudi mu se za ucjene, prevare i pranje novca u velikom koruptivnom skandalu poznatom kao 'Afera tunjevina' ili 'Afera obveznice za tunjevinu', a koji potresa tu afričku naciju.

Skandal je otišao toliko daleko da je Međunarodni monetarni fond (MMF), kao i još niz drugih donatora, odlučio prekinuti suradnju sa državom, što bi ekonomiju Mozambika moglo baciti na koljena.

Kako javlja BBC, suđenje se odvija u ogromnom šatoru koji je postavljen na području zatvora najviše sigurnosne razine u predgrađu mozambičke prijestolnice Maputa. Naime, gradske sudnice premalene su da bi primile sve odvjetnike, 70 svjedoka i oko 250 predstavnika medija koji pomno prate slučaj.

Na prvom ročištu sud je odredio da se svi optuženi pred sudom moraju pojaviti u zatvoreničkim uniformama. Objašnjavajući zašto se radi o tako velikom skandalu, BBC podsjeća da Guebuza više nije na vlasti, ali njegova stranka FRELIMO jest i to još od proglašenja mozambičke neovisnosti 1975. Riječ je o stranci koja voli sebi tepati da je "stvorila neovisni Mozambik".

No, što se stvarno dogodilo?

Između 2013. i 2014. tri netom otvorene državne tvrtke podigle su kredit od oko 2,2 milijadi dolara, što je učinjeno bez znanja ili odobrenja državnog parlamenta. Vlada Mozambika bila je jamac tog kredita, odnosno, jamčila je da će kredit čija je svrha bila kupovina jedne tvornice za preradu tunjevine kao i pripadajuće pomorske flote, biti vraćen iz državne blagajne ako ga tvrtke ne vrate. Revizijom je ustanovljeno da je 500 milijuna dolara novca od kredita nestalo, odnosno, nije namjenski potrošeno.

No, dug je svejedno došao na naplatu, a država se našla u ogromnim problemima.

Tako je 2016. vlada da bi otplatila dio duga morala izdati državne obveznice, a nedugo nakon toga država je priznala da je u poslu nastao potpuni kaos koji je izazvao ekonomsku krizu u Mozambiku, najdublju od stjecanja neovisnosti od Portugala. Mozambička valuta izgubila je na vrijednosti za trećinu, a inflacija je podivljala. Novinar Richard Messick koji piše za Globalni antikorupcijski blog kaže kako je, prema mozambičkim zakonima, prilikom podizanja kredita za koji jamči država morao biti obaviješten parlament, no ovdje je sve realizirano samo potpisom tadašnjeg ministra financija Manuela Changa, dok je posrednik između direktora triju spornih kompanija, ministra kao i svoga oca, tadašnjeg predsjednika Mozambika, bio spomenuti Ndambi Guebuza.

Novinar Messick dodaje kako je rezultat ovog skandala "siromaštvo nekoliko milijuna ljudi" koji su računali na razvojne kreditne linije što su u državu stizale preko MMF-a. Posljedica svega je i izostanak rasta BDP-a.

Sporne kredite su odobrili švicarska banka Credit Suisse te ruska banka VTB i to trima kompanijama - Proindicusu, Ematumu i MAM-u. Tri bivša švicarska bankara tijekom postupka već su priznali krivnju za pranje novca. Mozambik je Credit Suisse tužio na sudu u Londonu tražeći da se krediti ponište. No, banka je podigla protutužbu protiv Mozambika na sudu u Velikoj Britaniji tvrdeći da su njihovi zaposlenici djelvali mimo znanja nadređenih.

Među optuženima su i Gregorio Leao, šef državne obavještajne službe, kao i Antonio do Rosario, direktor sve tri sporne kompanije. Tu je i bivši ministar financija Manuel Chang koji se nalazi u pritvoru u Južnoj Africi još od prosinca 2018., na temelju tjeralice koju je za njima izdao SAD zbog zločinačkog udruženja, prijevare i pranja novca. Čeka odluku južnoafričkih vlasti o izručenju, te negira bilo kakvu krivnju, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:41