TUŽILI ZAPOSLENICU

Afera u Pfizeru: ‘Ukrala je 12.000 povjerljivih dokumenata, a onda je htjela prijeći kod konkurencije‘

Navodno ukradeni podaci uključuju ‘priručnik‘ od 24. rujna koji sadrži interne procjene i preporuke o Pfizer/BioNTech cjepivu protiv covida-19
 Mattis Kaminer/Alamy/Alamy/Profimedia

Pfizer Inc je tužio dugogodišnju zaposlenicu zbog navodne krađe povjerljivih dokumenata, uključujući i neke povezane s cjepivom protiv covida-19. Kompanija tvrdi i kako je njihova radnica taj prekršaj počinila dok se pripremala prijeći u konkurentsku tvrtku.

Iz tužbe koju je Pfizer podnio saveznom sudu u San Diegu vidljivo je kako tvrtka tvrdi da je Chun Xiao Li prekršila ugovor o povjerljivosti prenijevši bez dozvole više od 12.000 dokumenata na svoje osobne račune i uređaje s tvrtkinog prijenosnog računala.

Navodno ukradeni podaci uključuju 'priručnik' od 24. rujna koji sadrži interne procjene i preporuke o Pfizer/BioNTech cjepivu protiv covida-19, otkriva odnos Pfizera s njemačkim partnerom s kojim su razvili spomenuto cjepivo te prezentaciju o učincima antitijela u borbi protiv raka.

Kompanija kaže kako je Li, pomoćnica direktora za statistiku, u više je navrata pokušala prikriti tragove krađe. Pokušala je "obmanuti Pfizer o tome što je uzela, kako je i kada uzela, zašto je to učinila i gdje se te datoteke mogu pronaći", ističe američki proizvođač lijekova.

Pfizer je rekao kako Li odlazi iz kompanije nakon 15 godina i čini se da ima ponudu Xencor Inc-a, kalifornijske tvrtke koja se bavi liječenjem raka i autoimunih bolesti.

Pfizer se požalio kako konkurenti konstantno pokušavaju preoteti njegove zaposlenike, osobito tijekom ove godine. Okružna sutkinja Cathy Ann Bencivengo privremeno je blokirala Li da koristi Pfizerove poslovne tajne te je dopustila odvjetnicima tvrtke da pregledavaju njezine račune i uređaje na kojima je možda pohranila ukradene podatke.

Niti Li niti Xencor nisu bili raspoloživi za komentar cijelog slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 10:43