PIŠE INOSLAV BEŠKER

Afera VATILEAKS: Papa naredio istragu o 'curenju' tajnih dokumenata iz Crkve

 AFP

RIM - Sveta Stolica - suočena sa “curenjem” povjerljivih dokumenata u talijanska glasila koje je predstojnik njezina Ureda za novinstvo o. Federico Lombardi nazvao “Vatileaks” - pokrenula je tri istrage o tome, kaznenu, stegovnu, te još jednu informativnu.

Inicijativa je to Benedikta XVI., kojom se očito želi pokazati da uprava Katoličkom crkvom nije “iskliznula” iz ruku pape Ratzingera, koji bi navodno bio zainteresiran još samo za svoje knjige i studije pa prepustio svu upravu Crkvom kardinalu državnom tajniku Tarcisiju Bertoneu . Državno tajništvo zahtijevalo je od promotora pravde (tj. tužioca) pri Vatikanskom sudištu da pokrene kaznenu istragu, a samo vodi stegovnu - dok je Papa osobno imenovao “visoko povjerenstvo” sa zadaćom da pobliže osvijetli kako i zašto dokumenti “cure”.

‘Karijerizam urote’

Obznanio je sve to zamjenik Papina državnog tajnika mons. Angelo Becciu u intervjuu vatikanskom dnevniku Osservatoreu Romanu. Niti je dosad bilo uobičajeno obznanjivati pokretanje istraga unutar vatikanskih zidina, niti je bio običaj o tome davati intervjue u listu koji je pod strogim nadzorom Svete Stolice - pa je očito da je stanje izvanredno. Intervju je indirektan demanti tvrdnji objavljenih na Internetu da o “Vatileaksu” nema nikakve istrage.

Mons. Becciu naglašava da je Papa “stalno u toku”, povrijeđen ali smiren, da Kurija ni Crkva nisu “mjesto za karijerizam i urote” nego su “daleko od takvih stereotipa”, i da su očito samo neki pojedinci pokazali “veliku nelojalnost”, zloupotrijebivši privilegij što imaju uvid u tajne dokumente, koje su razglasili.

Provaljeno- istinito

Zamjenik državnog tajnika (što je u Vatikanu moćna pozicija, na kojoj su prije izbora za papu bili npr. Pio XII. i Pavao VI.) time indirektno priznaje da su svi “provaljeni” dokumenti istiniti, uključujući i pisma o korupciji bivšeg tajnika Države Vatikanskog Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:25