NEPOPRAVLJIV UDARAC

Afganistanci ogorčeni Bidenovom odlukom o podjeli njihovih sedam milijardi dolara

Mnogi Afganistanci su na društvenim mrežama napisali da Biden krade novac od mnogih zaslužnih Afganistanaca koji ništa nemaju s terorizmom

Joe Biden 

 Brendan Smialowski/AFP

Odluka američkog predsjednika Joea Bidena da podijeli 7 milijardi dolara zamrznutih afganistanskih sredstava na naknade žrtvama terorističkog napada 11. rujna i na humanitarnu pomoć izazvala je ogorčenost među Afganistancima.

Biden je u petak potpisao izvršnu uredbu utirući put tome da se afganistanska sredstva koja se čuvaju u SAD-u podijele na humanitarnu pomoć toj zemlji i na naknade američkim žrtvama napada 11. rujna.

Afganistanske skupine, uključujući bivše političare, akademike i talibane, izrazile su ogorčenost Bidenovom odlukom.

"Američka krađa i zapljena zamrznutog novca afganistanskog naroda najniža je razina ljudskog i moralnog rasapa zemlje i naroda", napisao je na Twitteru viši talibanski glasnogovornik Mohamed Naim Vardak.

Mnogi Afganistanci su na društvenim mrežama napisali da Biden krade novac od mnogih zaslužnih Afganistanaca koji ništa nemaju s terorizmom u SAD-u.

Ni jedan Afganistanac nije bio među teroristima uključenim u napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku 2001. Osama Bin Ladin, vođa Al-Kaide, kasnije je ubijen u Pakistanu.

Stručnjaci tvrde da bi dodjela zamrznute imovine kako je navedeno u Bidenovoj uredbi bila nepopravljiv udarac afganistanskom gospodarstvu.

"Time se u biti Afganistancima vraća njihov vlastiti novac kao humanitarna pomoć, a istodobno guši gospodarstvo", napisao je afganistanski politički analitičar i istraživač Mohsin Amin na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 21:19