AMERI vs. AL-QA'IDA

Afganistanski militanti jeftinim softverom hakirali Predatore

WASHINGTON - Militanti u Afganistanu i Iraku uspjeli su hakirati “američke oči” na svom nebu - bespilotne letjelice Predator, glavne “igračake” koje američke tajne službe i vojska koriste u prikupljanju obavještajnih podataka.

Koristeći se vrlo jeftinim i na internetu dostupnim softverom militanti su uspijeli presretati video snimke s Predatora. Nema dokaza da su ometali signale s letjelica ili preuzeli upravljanje nad njima. No, snimke kojih su se uspijeli dočepati mogle su im dati informacije o potencijalnim ciljevima koje Amerikanci “škicaju”.

Hakerski upad je prvi put otkriven prije nešto više od godine dana. Za njega se doznalo kad su na laptoptu jednog uhićenog iračkog militanta pronađeni dokumenti koji su sadržavali snimke s letjelica. Dokazi pokazuju da su se istom taktikom, barem jednom u proteklih nekoliko mjeseci, poslužili i militanti u Afganistanu.

Hakerski upad je isprva zabrinuo američke vlasti, no nadogradnja sustava, ističuamerički dužnosnici, nije bila teška i odmah je započela. Pentagon je počeo kodirati snimke iz Iraka, Pakistana i Afganistana. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je to dugotrajan proces, dijelom i zbog vrlo velikog broja letjelica, njih čak 600, koje treba “nadograditi”.

Američka vojska Predatore trenutno koristi za lov na terorističku mrežu al-Qa’idu i druge militantne skupine u Pakistanu, Somaliji te drugim državama. U zraku mogu biti satima, a može ih se koristiti i za napade. U američkoj floti takvih letjelica, čiji broj raste, osim Predatora nalaze se i takozvani Reaperi (Rasparači) i Raveni (Gavrani).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:27