KAZNA ZA VOJNI PUČ

Afrička unija suspendirala Mali: ‘Uspostavite civilnu vladu inače će biti ciljanih sankcija!‘

Vojska je prošli tjedan uhitila privremenog predsjednika i premijera i izvršila pritisak na njih kako bi podnijeli ostavke
Assimi Goita
 Michele Cattani/AFP

Afrička unija (AU) suspendirala je članstvo Malija u toj organizaciji kao odgovor na prošlotjedni vojni puč i zaprijetila je sankcijama ako se ponovno ne uspostavi civilna vlada, priopćila je Unija u utorak.

Vojska je uhitila privremenog predsjednika Baha Ndawa i premijera Moctara Ouanea prošli tjedan i izvršila pritisak na njih kako bi podnijeli ostavke, prekinuvši tako razdoblje tranzicije koje je trebalo završiti demokratskim izborima nakon ranijeg puča koji je izvršen u kolovozu prošle godine i u kojem je svrgnuta s vlasti prošla administracija.

Bivši potpredsjednik Assimi Goita, pukovnik koji je predvodio puč prošlog kolovoza i ovaj prošlotjedni, proglašen je predsjednikom u petak.

image
Michele Cattani/AFP

Afrička unija pozvala je na "nesmetano, transparentno i žurno vraćanje civilne tranzicije... a u slučaju neuspjeha, Vijeće neće oklijevati s uvođenjem ciljanih sankcija", priopćilo je Vijeća za mir i sigurnost AU-a.

Susjedi Malija i međunarodne sile strahuju da bi ova zadnja pobuna mogla ugroziti obećanje o održavanju predsjedničkih izbora u veljači i potkopati regionalnu borbu protiv islamističkih militanata.

Zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS suspendirao je članstvo Malija u nedjelju.

Afrička unija već je bila suspendirala Mali nakon puča prošlog kolovoza, ali ga je vratila u članstvo nekoliko tjedana kasnije nakon što su imenovani čelnici nove civilne tranzicijske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 04:05