PRIPREMAJU SANKCIJE

Afrička unija suspendirala Niger zbog vojnog puča, panika i na Zapadu: ‘Hunta bi mogla dati Rusiji novo uporište‘

Državni udar prošlog mjeseca izazvao je uzbunu među zapadnim saveznicima i demokratskim afričkim državama
 -/Afp

Afrička unija suspendirala je Niger zbog vojnog puča u toj zemlji te je poručila svojim članicama da izbjegavaju radnje koje bi mogle legitimirati huntu.

Državni udar prošlog mjeseca izazvao je uzbunu među zapadnim saveznicima i demokratskim afričkim državama koje se boje da bi on mogao omogućiti islamističkim skupinama aktivnim u regiji Sahela da prošire svoj utjecaj, a Rusiji dati novo uporište.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) pokušavala je pregovarati s huntom, ali kaže da je spremna poslati trupe u Niger kako bi obnovila ustavni poredak ako diplomatski napori ne uspiju.

Vijeće za mir i sigurnost Afričke unije priopćenjem je u utorak poručilo kako primaju na znanje odluku ECOWAS-a o aktivaciji rezervnih snaga te je zatražilo od Komisije Afričke unije da procijeni ekonomske, socijalne i sigurnosne implikacije raspoređivanja takvih snaga.

Također je od Komisije Afričke unije zatraženo da sastavi popis članova vojne hunte i njihovih pristaša za uvođenje sankcija i "primjenu pojedinačnih kaznenih mjera".

ECOWAS je već uveo široke sankcije Nigeru koje je Afrička unija podržala.

Afrička unija ponovila je poziv predvodnicima državnog udara da odmah oslobode izabranog predsjednika Mohameda Bazouma, koji je u pritvoru od puča, te da se vrate u svoje vojarne.

Hunta se odupire pritisku, a predložila je trogodišnji rok za organiziranje izbora, što je ECOWAS odbio.

Afrička unija bi mogla poslati još jednu posredničku misiju u Niger, rekao je u ponedjeljak povjerenik ECOWAS-a Abdel-Fatau Musah.

Parlament ECOWAS-a, jedna od institucija regionalnog bloka, protivi se slanju postrojbi u Niger, rekao je Ali Ndume, predstavnik iz Nigerije.

"Naše stajalište temelji se na ozbiljnim implikacijama vojne intervencije u Nigeru. Nema alternative diplomatskom rješenju", rekao je novinarima u Abuji u utorak, nakon parlamentarnog sastanka o Nigeru noć ranije.

Zemlja ima strateški značaj kao baza za američke i francuske trupe koje pomažu u borbi protiv islamističkih militantnih skupina u regiji te kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača uranija.

Alžirski državni radio javio je kasno u ponedjeljak da je Alžir odbio francuski zahtjev za prelet preko njegovog zračnog prostora za vojnu operaciju u Nigeru. Francuska negira da je uputila takav zahtjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:43