‘PRVO UKRAJINCI‘

Afrički studenti iz Ukrajine proživljavaju teror bježeći od rata: ‘Gledam u njihove oči i ne vjerujem...‘

Svi koji bježe od ratnih sukoba po konvenciji Ujedinjenih naroda imaju pravo na slobodan prolaz, bez obzira na nacionalnost ili boju kože

Korrine Sky

 Korrinesky Twitter

Državljani afričkih zemalja koji pokušavaju pobjeći iz ratnog pakla Ukrajine suočeni su sa rasizmom te im se onemogućava pristup sredstvima javnog prijevoza od strane naoružanih osoba, tvrde.

Studentica medicine porijeklom iz Zimbabvea, 26-godišnja Korrine Sky, rekla je da situacija u Ukrajini podsjeća na filmove apokalipse, a naoružani civili šetaju gradom, piše Daily Mail. Korrine, koja je majka devetomjesečnog djeteta, novinarima je ispričala kako su joj na kontrolnim točkama, kamo je došla kako bi pobjegla iz eskalirajućeg rusko-ukrajinskog sukoba, prijetili zbog njezine boje kože. Prema njenim riječima, odvezla se do granice sa Rumunjskom te još uvijek čeka ulazak u tu zemlju, no Ukrajinci su nasilni prema njoj i smatraju da oni imaju pravo prvenstva pri bijegu.

Probleme proživljava i nigerijski državljanin Osarumen, otac troje djece, koji se požalio da su ga službenici zatražili da ustupi svoje i sjedala svoje obitelji u izbjegličkom autobusu Ukrajincima, Vozač i naoružani vojnici kao razlog su naveli "nema vožnje za crnce".

Nedopustiva praksa

- Godinama sam aktivist, ali ovakvo nešto nisam vidio. Kada pogledam ljude koji nam brane da se spasimo, u njihovim očima vidim bešćutnost i rasizam. Ovo se ne događa samo Afrikancima, nego i Indijcima, Arapima i Sirijcima. Takvo nešto je nedopustivo - rekao je.

Predsjedatelj Afričke unije, senegalski predsjednik Macky Sall i šef Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat kazali su u ponedjeljak da su zabrinuti izvješćima koji stižu iz Ukrajine.

U priopćenju su istaknuli kako se radi o neprihvatljivoj diskriminaciji te da su ti slučajevi, ako su točni, šokantni rasizam i povreda međunarodnog prava.

image

Državljani afričkih zemalja zapeli su na ukrajinsko-poljskoj granici

Wojtek Radwanski/AFP

Oglasila se i Nigerija koja je od ukrajinskih vlasti zatražila da sve izbjeglice tretira jednako.

- Primili smo prijave kako ukrajinska policija i vojska odbija Nigerijcima ulazak u autobse koji prevoze izbjeglice prema Poljskoj - kazao je savjetnik nigerijskog predsjednika Garba Shehu. Referirao se na slučaj o kojem se bruji na društvenim mrežama, kada je nigerijska žena s malim djetetom doslovce izvučena iz autobusa kako bi se oslobodilo mjesto za Ukrajince. Dodao je kako se rasizam nastavlja i u Poljskoj, gdje vlasti navodno također odbijaju ulazak nigerijskim državljanima.

- Svi koji bježe od ratnih sukoba po konvenciji Ujedinjenih naroda imaju pravo na slobodan prolaz, bez obzira na nacionalnost ili boju kože - istaknuo je.

Zarobljeni na granici

Na ukrajinsko-poljskoj granici zarobljena je i grupa južnoafričkih studenata, rekao je glasnogovornik tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova Clayson Monyela. Južnoafrički veleposlanik u Poljskoj pokušava im pomoći da prijeđu, dodao je, no izvješća pokazuju da se studente na granici maltretira. Poljska veleposlanica u Nigeriji Joanna Tarnawska demantirala je takve optužbe.

- Svatko ima ista prava. Prema mojim podacima, brojni nigerijski državljani već su prešli iz Ukrajine u Poljsku. Nigerijci u zemlji mogu ostati 15 dana, a primaju se čak i oni sa nevažećim dokumentima te su ublažene i mjere o covid potvrdama - kazala je.

No, Nigerijci se žale da su zarobljeni na granici, u mraku i na hladnoći, jer se Ukrajincima daje prednost.

- Jedan od službenika došao je do nas i rekao nam da je za nas strance prelazak teži jer najprije moraju stupiti u kontakt s vladama naših zemalja - rekla je studentica medicine Stephanie Agekameh, koja se uspjela dočepati Poljske, a Agantem Moshe tvrdi da je ukrajinska policija odvraćala državljane afričkih zemalja kako bi napravili mjesta za ukrajinske žene i djecu.

Planovi za evakuaciju

- U Poljskoj je sve prošlo glatko, bili su profesionalni, no Ukrajinci su nas držali na hladnoći - ističe.

Prema podacima UN-a, dosad je više od pola milijuna izbjeglih iz Ukrajine u susjedne zemlje. Nigerijsko veleposlanstvo u Bukureštu potvrdilo je prijem 130 svojih državljana. Gana je također ponudila pomoć svojim državljanima, a ministar vanjskih poslova Konga Christophe Lutundula objavio je da će se sastati s poljskim veleposlanikom kako bi dogovorili pomoć oko prebacivanja 200 državljana Konga u Poljsku.

Obala Bjelokosti priprema, pak, plan evakuacije 500-ak svojih državljana, Kenija oko 200, no problem su striktni vizni režimi, zaključuje Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:42