StoryEditor
REZULTAT AMERIČKIH REZOVA

AGENCIJA UN-a ZA PALESTINSKE IZBJEGLICE OTPUŠTA 267 ZAPOSLENIKA Stotine Palestinaca u Gazi prosvjedovalo zbog te odluke, jedan se pokušao i spaliti

Osobe vodom poljevaju zaposlenika Agencije UN-a za palestinske izbjeglice koji se tijekom prosvjeda u Gazi pokušao zapaliti
 Mohammed Salem / REUTERS

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je u srijedu odluku da otpusti više od 250 zaposlenika u Gazi i na Zapadnoj obali nakon drastičnih rezova američke pomoći međunarodnoj organizaciji.

Nakon te objave, stotine Palestinaca prosvjedovalo je pred uredima agencije UN-a u Gazi, a sindikat zaposlenih pri UNRWA pozvao je na opći štrajk u četvrtak u palestinskoj enklavi.

Jedan od prosvjednika pokušao se spaliti prije nego su ga spriječili ostali Palestinci.

Glasnogovornik UNRWA Chris Gunness priopćio je da će 154 palestinskih zaposlenika na okupiranoj Zapadnoj obali te 113 u Pojasu Gaze biti otpušteno nakon američkog drastičnog reza nazvana "egzistencijalnom prijetnjom" po agenciju.

Radi se o prvom valu otkaza nakon što je SAD objavio u siječnju odluku o odobravanju samo 60 milijuna dolara ove godine agenciji, nasuprot 360 milijuna odobrenih prošle godine.

SAD koji sam pridonosi s 30 posto sredstava UNRWA, zahtijeva reformu agencije i uvjetuje nastavak slanja pomoći povratkom Palestinaca za pregovarački stol s Izraelom, što je prekinuto 2014.

Nakon američkih redukcija, direktor UN-ove agencije Pierre Kraehenbuehl izrazio je zabrinutost i pozvao ostale članice UN-a da pridonesu više proračunu UNRWA.

Ustanovljena 1949. godine, UNRWA pruža pomoć milijunima Palestinaca registriranih kao izbjeglice na Palestinskom teritoriju, u Jordanu, Libanonu i Siriji, preživjelima ili potomcima Palestinaca koji su pobjegli od prvog izraelsko-arapskog rata 1948. godine koji je uslijedio nakon osnivanja Izraelske države.

Više od 500.000 djece školuje se u školama UNRWA (54 posto proračuna ide za obrazovanje) koja pruža i liječničku njegu i socijalnu pomoć. Agencija zapošljava više od 20.000 ljudi na Bliskom istoku, većinom Palestince.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2020 12:34