UPITNA SIGURNOST

Agencija za atomsku energiju želi poslati stručnjake i opremu u Ukrajinu: ‘Ne smijemo gubiti vrijeme‘

Upitna sigurnost 15 nuklearnih reaktora u četiri aktivne nuklearke u Ukrajini i prostor Černobila izvor su ozbiljne zabrinutosti

Snimka dronom nad Černobilom, fotografiju objavilo Rusko ministarstvo obrane

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) spremna je poslati stručnjake i opremu u Ukrajinu kako bi uspostavila sigurnost tamošnjih nuklearnih postrojenja i spriječila rizik od teške nesreće koja bi mogla ugroziti i ljude i okoliš, poručio je Rafael Mariano Grossi, generalni direktor IAEA-e, čije je sjedište u Beču. Reuters doznaje kako je IAEA spremna poslati od 15 do 20 međunarodnih stručnjaka u Ukrajinu ako Moskva i Kijev postignu dogovor o očuvanju sigurnosti nuklearnih lokacija u toj zemlji.

Zadnjih tjedana Grossi i IAEA snažno su angažirani na problemu sigurnosti 15 nuklearnih reaktora u četiri aktivne nuklearke u Ukrajini te prostora bivše nuklearne elektrane Černobil. Grossi se prije dva tjedna u Antaliji sastao s ruskim i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, Sergejem Lavrovom i Dmitrom Kulebom, kako bi dogovorio zajednički okvir koji bi omogućio IAEA-i da pruži tehničku pomoć za siguran rad nuklearnih postrojenja u Ukrajini.

- Nadam se da ću moći zaključiti ovaj dogovoreni okvir bez daljnjeg odgađanja. Ne možemo si dozvoliti da više gubimo vrijeme. Moramo djelovati odmah. Osobno sam izrazio spremnost da odmah dođem u Ukrajinu kako bih sklopio takav sporazum, koji bi uključivao znatnu pomoć i mjere podrške, uključujući prisutnost stručnjaka IAEA-e na licu mjesta u različitim objektima u Ukrajini, kao i isporuku vitalne sigurnosne opreme - izjavio je Grossi.

Tijekom proteklih mjesec dana rata u Ukrajini najveća zabrinutost međunarodne zajednice bila je usmjerena na Černobil te NE Zaporižja, koje su obje u ruskim rukama.

Rotacija osoblja

Podsjetimo, nuklearku Černobil, u kojoj se 26. travnja 1986. godine dogodila havarija, ruske su snage zauzele još 24. veljače kad su praktički zarobile 210 tehničara koji rade ondje. Prije dva tjedna Černobil je bio udarna vijest u medijima jer je u borbama bio oštećen dalekovod, zbog čega se pojavio problem s hlađenjem istrošenog nuklearnog goriva čije bi zagrijavanje moglo dovesti do ispuštanja radioaktivnih tvari u okoliš.

No, srećom, struja je osigurana uz pomoć rezervnih dizelskih generatora, a poslije četiri dana dalekovod je popravljen. Nakon što su cijeli mjesec radili u Černobilu bez odmora, tehničari su početkom ovog tjedna pušteni kući te je u bivšoj nuklearki počela redovita rotacija osoblja svakih osam sati.

No, iskrsnuo je novi problem jer su ruske snage granatirale ukrajinske kontrolne punktove u gradu Slavutiču u kojem žive mnogi od onih koji rade u Černobilu.

Novi problem

- To ih dovodi u opasnost i sprečava daljnju rotaciju osoblja iz Černobila u Slavutič i obrnuto - upozorio je Grossi. Posljednjih dana pojavio se novi problem jer su u blizini Černobila buknuli spontani šumski požari koji su tamo česti u ovo doba godine. Vatrogasci su dosad uspjeli ugasiti četiri, ali aktivno ih je još nekoliko u tzv. černobilskoj zoni isključenja koja je uspostavljena nakon havarije prije 36 godina. U toj zoni i dalje je povišena razina radioaktivnosti.

8 od 15 nuklearnih reaktora zasad normalno radi

Međunarodna agencija za atomsku energiju izvijestila je da osam od 15 nuklearnih reaktora u Ukrajini normalno radi: tri u Rivneu, jedan u Hmeljnickom, dva u NE Južna Ukrajina te dva u nuklearki Zaporižja, koju su nakon borbi ruske snage zauzele 4. ožujka.

Djelatnici u sve četiri nuklearke rotiraju se bez problema svakih osam sati, a razine zračenja u granicama su normale. Također, otklonjeni su i kvarovi na dalekovodu koji vodi do NE Zaporižja, najveće nuklearke u Europi. (T. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:54