OPASNOST PRIJETI NA DEVET LOKACIJA

AGENS KOJIM SU OTROVANI SKRIPALJOVI BIO JE U TEKUĆEM STANJU Nije ispario niti proizveo plin, lokacije na kojima je pronađen još su kontaminirane

 Profimedia, Solo

Nervni agens kojim su otrovani bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kći bio je u tekućem stanju, priopćila je u utorak britanska vlada najavivši operaciju čišćenja u gradu Salisburyju za koju se očekuje da će potrajati mjesecima.

Dužnosnici su izjavili da nervni otrov nije ispario niti je proizveo plin, što znači da je Skripaljova kuća i dalje kontaminirana kao i nekoliko drugih lokacija u tom engleskom gradu.

Ministarstvo okoliša navodi da će biti pokrenuta operacija čišćenja kako bi devet kontaminiranih lokacija bilo opet "sigurno za građane i posjetitelje grada".

"To zahtjeva pedantan i precizan rad i očekujemo da će proći mjeseci prije nego što sve lokacije budu u potpunosti ponovno otvorene", kazao je glavni znanstveni savjetnik Ian Boyd, koji je na čelu programa za dekontaminaciju.

Ministarstvo je priopćilo da će operaciji čišćenja potporu pružiti oko 190 vojnih stručnjaka.

Jedno područje na groblju koje je bilo zatvoreno u utorak je otvoreno nakon što su stručnjaci potvrdili da nije kontaminirano.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Mark Sedwill rekao je prošli tjedan da su istražitelji otkrili najvišu koncentraciju nervnog agensa Novičoka na kvaki ulaznih vrata Skripaljova doma.

Sergej Skripalj (66) i dalje je u bolnici nakon trovanja 4. ožujka, dok je njegova kći Julija (33) otpuštena iz bolnice prošli tjedan. Oni su bili pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi nedaleko od trgovačkog centra u Salisburyju.

Britanska premijerka Theresa May kaže da je "vrlo vjerojatno" ruska vlada odgovorna za taj napad na Sergeja i Juliju Skripalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 06:28