FILMSKA POTJERA

Agenti FBI-ja u nevjerici: ‘Skočio je u jezero, pod vodom bio 25 minuta, a onda je izronio!‘

Bio je to pokušaj bijega dostojan scenarija Iana Fleminga kada je prevarant skočio u hladno jezero na podvodnom skuteru
Scena iz Thunderballa; Jezero Shasta
 Youtube/ Profimedia

Matthew Piercey (44) iz Kalifornije osumnjičen za financijsku prijevaru pokušao je izbjeći pravdu kada su ga agenti FBI-ja pokušali uhititi u ponedjeljak ujutro, ali se ispostavilo da američki prevarant ipak nije James Bond.

Bio je to pokušaj bijega dostojan scenarija Iana Fleminga kada je Piercey skočio u hladno jezero na podvodnom skuteru, piše BBC.

Zamalo spektakularan bijeg počeo je u ponedjeljak ujutro kada su ga agenti došli uhititi u Palo Cedro blizu Reddinga. On je uskočio u svoj kamionet i tako je krenula potjera čiji su protagonisti dvaput sletjeli s ceste. Na kraju se bjegunac zaustavio na obali jezera Shasta. Izvadio je uređaj iz vozila i uskočio u ledeno jezero uz pomoć skutera i pod vodom ostao čak 30 minuta, uz pomoć podvodnog uređaja.

Agenti su gledali mjehuriće na površini vode oko 25 minuta prije nego što je bjegunac izronio. Liječnici su ga pregledali i utvrdili da ne pati od hipotermije. Uhićen je nakon što su mu agenti donijeli suhu odjeću koju mu je supruga poslala.

Policija je kasnije utvrdila da model skutera koji je koristio, Yamaha 350Li, može dosegnuti brzinu od 6,5 km/h pod vodom i zaroniti 30 metara ispod površine.

Morski skuteri podvodna su vozila koji mogu povući osobu koja nosi opremu za ronjenje. Korišteni su za podvodnu bitku u Bond filmu iz 1965. godine Operacija Grom (Thunderball), a koristile su ih vojske iz cijelog svijeta.

- Nikad ne znate što nekome prolazi kroz glavu kada ih progoni FBI, rekao je odvjetnik Josh Kons, koji zastupa nekoliko žrtava navodne piramidalne prijevare.

Prema optužbi, bjegunac i njegov poslovni partner Kenneth WInton namamili su investitore da ulože 35 milijuna dolara u njihove tvrtke, Family Wealth Legacy i Zolla, kako bi plaćali osobne troškove te im je ostalo malo likvidne imovine koju su mogli vratiti klijentima.

Matthew Piercey koristio je poznanstva u istaknutoj megacrkvi u Reddingu kako bi iskoristio župljane i namamio ih u svoju mrežu prevara.

image
Sean Connery u Thunderballu
The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2020 19:30