‘POD OPSADOM SAM‘

Agenti FBI-ja upali na Trumpovo imanje: ‘Provalili su mi i u sef!‘

Trumpovi pristaše pojavili su se ispred Mar-a-Laga nedugo nakon što su vijest objavili američki mediji

Donald Trump

 Afp/

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da su agenti FBI-ja pretresli njegovo imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

"Nakon rada i suradnje s relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban niti primjeren", rekao je Trump u izjavi.

Trump nije rekao zašto je izvršen pretres, a o slučaju se još uvijek nije oglasilo niti američko ministarstvo pravosuđa.

Mar-a-Lago je "trenutačno pod opsadom, napala ga je i okupirala velika skupina agenata FBI-ja", izjavio je Trump. “Čak su provalili u moj sef.”

Kako piše Guardian, FBI je navodno dokazao saveznom sucu u West Palm Beachu da postoji vjerojatno kršenje federalnog zakona zbog Trumpova rukovanja dokumentima Bijele kuće što je i potaknulo ovaj pretres.

FBI je dobio nalog jer su uspjeli utvrditi sumnju da je Trump nezakonito držao službene zapise Bijele kuće u svojoj rezidenciji na Floridi. Sama činjenica da je držao vladine dokumente u svom odmaralištu potencijalni je zločin, objasnili su stručnjaci u razgovoru za Guardian.

Trumpovi pristaše pojavili su se ispred imanja nedugo nakon što su vijest objavili američki mediji. Pred imanjem su i brojni prestavnici medija.

image
Giorgio Viera/Afp
image
Giorgio Viera/Afp
image
Giorgio Viera/Afp
image
Giorgio Viera/Afp
image
Giorgio Viera/Afp
image
Giorgio Viera/Afp

Iz Bijele kuće stiže tvrdnja kako nisu znali za akciju FBI-ja na imanju bivšeg predsjednika, a nisu imali niti komentar o cijelom slučaju.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trumpovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata na imanje na Floridi, rekao je u travnju izvor upoznat s tim pitanjem.

image

Donald Trump

Nicholas Kamm/Afp

Istraga je uslijedila nakon što je američka Nacionalna uprava za arhive i spise u veljači obavijestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bijele kuće, uključujući povjerljive materijale, koje je Trump odnio na svoje imanje Mar-a-Lago.

Nadzorni odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa tada je objavio da proširuje istragu o Trumpovim postupcima i zatražio od Nacionalne uprave za arhive da dostavi dodatne informacije. Trump je prethodno potvrdio da je pristao vratiti određene zapise u arhiv, nazvavši to "običnim i rutinskim procesom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:03