OSLOBOĐENA

Ahed Tamimi: udarila bih izraelskog vojnika i da sam znala za zatvorsku kaznu

Ahed Tamimi
 Ammar Awad / REUTERS

Ahed Tamimi, nedavno oslobođena palestinska tinejdžerica, koja je prosvjedujući udarala izraelskog vojnika te zbog toga završila u zatvoru, kazala je dva dana nakon izlaska iz zatvora da ne osjeća žaljenje zbog udaranja izraelskog vojnika u viralnoj snimci koja joj je donijela 8-mjesečnu zatvorsku kaznu.

''Ja bih rekla da je to bila normalna i prirodna reakcija. Bilo tko na mojem mjestu bi vjerojatno učinio isto'', rekla je u utorak 17-godišnja Tamimi okupljenim novinarima u dvorištu svoje kuće na Zapadnoj obali.

''Također, s obzirom na okolnosti i situaciju, da, vjerojatno da sam znala da će me to stajati osam mjeseci u zatvoru, napravila bih isto'', nadodala je Tamimi.

Tamimi, koja je iz zatvora puštena u nedjelju, postala je nakon objavljivanja video snimke simbol palestinskog otpora izraelskoj vojnoj okupaciji, dok ju s druge strane brojni Izraelci optužuju da je provokatorica koja je htjela izazivati vojnike pred kamerom.

U prosincu 2017. video na kojem se vidi kako Tamimi, tada 16-godišnjakinja, šamara i udara vojnika na prilazu svoje kuće postao je viralan. Uhićena je nedugo nakon toga i osuđena potom na osmomjesečni zatvor.

Tamimi također napominje kako se ''osjećala izrazito frustrirano i ljuto'' dok je udarila vojnika, jer je njezin rođak tinejdžer bili teško ozlijeđen gumenim metkom prilikom tjednog prosvjeda protiv izraelske okupacije u njenom rodnom gradu Nabi Salehu.

Tamimi se suzdržala od svrstavanja uz bilo koju političku stranku, no i dalje će nastaviti s političkim aktivizmom i studirati pravo.

''Izgubila sam ovo razdoblje svog života, razdoblje kada si tinejdžer, razdoblje kada si dijete, imam osjećaj kao da su mi to ukrali'', zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:37