SANKCIJE

Airbus i Boeing obustavili isporuku dijelova ruskim avioprijevoznicima

Boeing je objavio da je "obustavio velike operacije" u Rusiji, gdje ima i istraživačke i inženjerske centre
 Jason Redmond/AFP

Američki proizvođač zrakoplova Boeing i njegov europski konkurent Airbus obustavili su isporuku dijelova i podršku ruskim avioprijevoznicima u sklopu međunarodnih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Sjedinjene Države priopćile su kasno u utorak da će slijediti Europsku uniju i Kanadu u zabrani letova ruskih avioprijevoznika u zračnom prostoru. Takvi potezi vjerojatno će potaknuti Moskvu na protumjere, nagađa Reuters.

Boeing je objavio da je "obustavio velike operacije" u Rusiji, gdje ima i istraživačke i inženjerske centre.

Airbus je u međuvremenu izvijestio da obustavlja isporuku dijelova i usluga ruskim zrakoplovnim kompanijama, ali i da pokušava utvrditi bi li njegov moskovski inženjerski centar mogao nastaviti pružati usluge lokalnim klijentima.

Sankcije Rusiji imat će veće posljedice od onih Iranu ili Sjevernoj Koreji, s obzirom na veličinu njezina tržišta i ovisnost o zapadnim dobavljačima, kažu analitičari.

Rusija je činila oko šest posto kapaciteta globalne zrakoplovne industrije u 2021., što je za dva postotna boda više nego u pretpandemijskoj 2019. zahvaljujući relativno snažnim rezultatima poslovanja za vrijeme pandemije, podaci su konzultantske kuće IBA.

Ruske zrakoplovne kompanije imaju ukupno 332 mlažnjaka marke Boeing i 304 marke Airbus, koji zajedno čine oko dvije trećine ruske flote, pokazuju podaci Cirium Fleetsa.

Koliko će im izdržati zalihe dijelova ovisit će o tome u čijem su vlasništvu i koliko ključnih dijelova zrakoplovne tvrtke imaju na lageru.

Ukupno 515 zrakoplova u Rusiji unajmljeno je od stranih tvrtki, navodi Cirium.

Prema sankcijama EU-a, najmodavci imaju rok do 28. ožujka da raskinu ugovore, ali čelnici tog sektora pribojavaju se da ruske zrakoplovne tvrtke i sudovi možda neće poštivati tu uredbu.

Rusija ima domaće kapacitete za popravak aviona, ali su prijevoznici sklopili ugovore i sa stranim tvrtkama. Aeroflot je prošle godine potpisao dugoročni sporazum s hongkonškom servisnom tvrtkom HAECO, koja nije odgovorila na zahtjev za komentarom, navodi Reuters.

Lufthansa Technik objavio je da je prestao pružati usluge ruskim klijentima, što će pogoditi stotine zrakoplova.

Ruskim zrakoplovnim kompanijama također će biti zabranjena kupnja novih zrakoplova od zapadnih proizvođača. Prema podacima IBA-e, imaju naručena 62 Airbusova i Boeingova zrakoplova, uključujući 25 zrakoplova Boeing 737 MAX.

Rusija je jedina velika zemlja u kojoj još nije odobren povratak u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX. Mnoge zemlje već su ukinule gotovo dvogodišnju zabrana letova tim modelom zrakoplova, uvedenu nakon dvije teške nesreće u kojima je život izgubilo 346 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 14:20