PANIKA U FRANCUSKOJ

Airbus sa 179 putnika zamalo se sudario s drugim avionom, otkriveno zašto je umalo došlo do tragedije

Čini se da je problem nastao zbog nedostatka osoblja te da je šef noćne smjene smanjio broj kontrolora na samo tri umjesto šest

Ilustrativna fotografija

 Paul Briden/Alamy/Alamy/Profimedia/Paul Briden/alamy/alamy/profimedia

Zbog pogreške djelatnika zračne kontrole na francuskom aerodromu u Bordeauxu zamalo su se sudarila dva aviona, EasyJetov Airbus 320 te Robin DR400 zasad neotkrivene kompanije, ali je tragedija srećom izbjegnuta.

Slučaj koji se dogodio 29. prosinca istražuje francuska Agencija za zračni promet koja je incident zasad opisala kao opasan, posebno s obzirom na činjenicu da je u Airbusu zračnog prijevoznika EasyJeta, koji je dolazio iz Gatwicka, u trenutku incidenta bilo 179 putnika.

Kako piše Mirror Online, djelatnik zračne kontrole najvjerojatnije je zabunom odobrio slijetanje EasyJetovog aviona iako je u tom trenutku u pripremi za polijetanje bio Robin DR400, a dva su se zrakoplova mimoišla za samo 55 metara.

Iako još nije posve jasno što se na Gatwicku zapravo dogodilo, čini se da je problem nastao zbog nedostatka osoblja te da je šef noćne smjene smanjio broj kontrolora na samo tri umjesto šest.

"Promet je bio dosta gust, a kontrolor zračnog prometa je odobrio slijetanje EasyJeta jer je zaboravio da drugi avion treba poletjeti. Na sreću, pilot Robina je shvatio što se događa te kontrolora obavijestio da je pogriješio", prenosi Mirror Online. Podaci iz istrage pokazuju da je nesreća na kraju izbjegnuta zahvaljujući osoblju EasyJeta koji su uspjeli obustaviti slijetanje te preletjeti avion na pisti promašivši ga za pedesetak metara.

Iz EasyJeta su kazali kako istraga pokazuje da je za incident kriva zračna kontrola te da se njihov pilot cijelo vrijeme pridržavao pravila.

"Sigurnost putnika i našeg osoblja uvijek nam je na prvom mjestu i surađivat ćemo dalje s istražnim tijelima", kazali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:43