DILEMA BRUXELLESA

Ako Europska unija dopusti Njemačkoj da legalizira ‘travu‘, to će morati i ostalima?

Finska Zelena liga istaknula je da će ‘iskoristiti iskustva iz Njemačke‘ za svoju politiku prema rekreativnom kanabisu
 Kena Betancur/Afp

Pravo na uživanje marihuane jedna je od prijepornih točaka u brojnim članicama EU. Među predvodnicima na tom planu bila je Nizozemska, a sada se u taj brod želi ukrcati i Njemačka. Agencije su u listopadu prošle godine objavile da "njemačka vlada planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa, a prema predstavljenim planovima, trebala bi biti dopuštena količina do 30 grama".

Postoje tu i ekonomski razlozi jer je, primjerice, Urugvaj još 2019. godine pokrenuo izvoz medicinske marihuane, a upravo je Njemačka bila prvi klijent. U EU su izvoznici, primjerice, Austrija i Nizozemska.

- Odrasli će ubuduće smjeti kupovati i posjedovati do 30 grama kanabisa, a u ograničenoj mjeri bit će dopušten i uzgoj za vlastite potrebe - rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) pri predstavljanju prijedloga zakona. Nacrt zakona predviđa prodaju kanabisa "za uživanje" u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama, a poslije i u ljekarnama. Prodaja bi bila dopuštena samo punoljetnim osobama. Cilj je zakonske inicijative potiskivanje ilegalnog tržišta. U Njemačkoj legalni pristup kanabisu imaju samo teško oboljeli pacijenti.

Riječ je o obvezi koja je uključena u koalicijski sporazum njemačke vlade pod naslovom "O uvođenju kontrolirane ponude kanabisa odraslim osobama u svrhu uživanja".

Promicanje konoplje

Prema Njemačkom društvu za promicanje konoplje, kanabis koji se prodaje na ulicama posljednjih godina sve se češće miješa s pijeskom, šećerom, staklom i začinima. Ili se pak prska sintetičkim tvarima koje žestoko pojačavaju utjecaj THC-a (tetrahidrokanabinol, glavna psihoaktivna tvar pronađena u konoplji), vode trenutačnim psihozama ili kolapsu krvožilnog sustava. Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s točno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizike i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu.

Berlin je tada poslao nacrt zakona Europskoj komisiji koja je trebala provjeriti kosi li se s pravnom stečevinom EU. Kako piše Politico.eu, dobro upoznat s legalnim pitanjima u EU, Njemačka želi legalizirati cijeli vrijednosni lanac proizvodnje kanabisa, koji uključuje uzgoj, preradu, trgovinu i prodaju. To je puno više nego što je zakonski regulirala Nizozemska, gdje se tolerira samo prodajno mjesto. U prosincu je objavljeno da u Amsterdamu planiraju zabraniti pušenje marihuane u centru grada. Planirana zabrana pušenja trave u dijelovima središta grada nije usmjerena na prodaju u kafićima, nego na konzumaciju na otvorenom na određenim trgovima i ulicama. Naplaćivat će se visoke novčane kazne prijestupnicima.

EU trenutačno ograničava većinu inicijativa za rekreacijsku upotrebu kanabisa. Prema odluci Vijeća iz 2004. godine o trgovini drogama, mnoge su aktivnosti povezane s marihuanom kriminalizirane osim kad je riječ o medicinskoj.

Prihvaćanje njemačkog zakona podrazumijevalo bi, dakle, tumači Politico.eu, promjenu prava EU.

Bruxelles sada mora odlučiti hoće li odobriti Njemačkoj uvođenje novog zakona i u tu svrhu mora uravnotežiti mnoge ciljeve: održavanje cjelovitosti jedinstvenog tržišta, zaštitu vladavine prava, poštovanje interesa susjednih zemalja i buduću politiku EU prema drogama.

Schengenski sporazum

Schengenski sporazum iz 1985. godine obvezuje članice na "sprečavanje nezakonitog izvoza opojnih droga svih vrsta, uključujući proizvode od kanabisa, kao i prodaju, nabavu i distribuciju takvih droga". Zasad nema presedana da je članica uspostavila tržište za tvar koja je prije bila zabranjena u schengenskom području i ne treba dvojiti da će doći do sukoba liberalne i prohibicionističke struje. Posljednje Europsko izvješće o drogama iz 2022. godine utvrđuje zdravstvene rizike od korištenja marihuane za uživanje koje je predstavljalo 45 posto svih koji su prvi put krenuli na specijalizirano liječenje od ovisnosti u Europi 2020. godine. U apsolutnim brojevima to je 43.000 ljudi - kanabis je 2021. godine konzumiralo 22 milijuna Europljana.

Ako EK odobri njemački zakon, slijediti bi je mogle i druge europske zemlje. Finska Zelena liga u svojoj je platformi istaknula da će "iskoristiti iskustva iz Njemačke" za svoju politiku prema kanabisu.

U New Yorku je 30. prosinca otvoren prvi legalni dućan za rekreacijsku marihuanu.

- Prva legalna prodaja kanabisa odraslim osobama povijesni je trenutak njujorške industrije kanabisa - rekla je guvernerica Kathy Hochul, dodajući da očekuje da će New York poslužiti kao nacionalni model za sigurnu i inkluzivnu industriju kanabisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. siječanj 2023 19:01