STRATEŠKI DRAGULJ

‘Ako i Kijev uzme Krim, čeka ih ogroman problem. A on se ne može riješiti vojno...‘

Ukrajina radi dobar posao u provođenju onoga što je zapravo ‘opsada 21. stoljeća‘, tvrde u RAND Corporationu

Prizori rata u Ukrajini

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Ukrajinska vojska pojačala je napade na Krim, pokrenuvši napade na kopnu i na moru. Povećani vojni napori potaknuli su raspravu u zapadnim medijima o tome da bi Kijev mogao povratiti ovu regiju vojnim putem te kako to uopće učinili.

- Ponovno zauzimanje poluotoka bit će teško, ali je moguće - rekao je za Newsweek dr. Scott Savitz, viši inženjer u RAND Corporation. U najmanju ruku, Krim više nije sigurna baza iz koje Rusija može napadati druge dijelove Ukrajine.

Napadi na Krim postali su češći otkako je Kijev pokrenuo svoju protuofenzivu u lipnju koja ima za cilj povrat teritorija okupiranih od strane ruskih snaga. S obzirom na strateški položaj Krima, mnogi od ovih napada bili su usmjereni na opskrbne linije Moskve trupama i oružjem korištenim za njezinu invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022.

image

Napad na Sevastopolj, satelitske snimke

Handout/Afp

Samo ovog tjedna zabilježeni su napadi na crnomorsku flotu ruske mornarice, što je rezultiralo teškim oštećenjima velikog desantnog broda Minsk i podmornice Rostov na Donu. Baterija protuzračne obrane S-400 ruskih zračnih snaga navodno je također uništena u četvrtak na zapadnom Krimu, dok su napadi bespilotnih letjelica izgleda postali redovita noćna pojava.

Krim je pod kontrolom Rusije otkako je regija aneksirana 2014. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je da je povrat poluotoka jedan od njegovih glavnih ciljeva u ratu.

- Iako Ukrajina želi vratiti Krim, nije to samo tako. Invazija na njega neće biti laka, osobito jer Rusija još uvijek kontrolira teritorij na njezinu istoku koji ga povezuje s Rusijom - rekao je Newsweeku profesor Mark N. Katz sa Sveučilišta George Mason Schar.

Katz smatra da Ukrajina vjerojatno neće uskoro vratiti Krim, ali je rekao da bi mogli imati bolje izglede za uspjeh ako prvo presjeku ‘ruski pristup Krimu prije nego što mogu pokrenuti invaziju na poluotok‘.

image
Stringer/Anadolu Agency Via Afp

John Spencer, umirovljeni bojnik američke vojske i voditelj Studija urbanog ratovanja na Madison Policy Forumu, rekao je za Newsweek da bi Kijev mogao vratiti Krim vojnim putem. Međutim, dodao je da su ‘‘previše fiksirani na ‘uzimanje‘ Krima, što znači da Ukrajina mora poslati kopnenu invaziju na njega."

- Ako Ukrajina može učiniti neodrživim ostanak ruske vojske na Krimu, oni će morati otići - rekao je Spencer.

- Kao što smo već vidjeli, Ukrajina kombinira napade specijalnih postrojbi i dugometnu paljbu.

Savitz je rekao da bi dobra strategija bila da Ukrajina ‘nemilosrdno‘ napada obalu Krima prije nego što krenu u izravnu invaziju.

- To bi dovelo ruske snage u nezavidan položaj da moraju biti spremne braniti svaku točku duž obala Krima i stalno održavati visoku razinu opreza posvuda - rekao je Savitz.

image

Napad na Krimski most

-/Afp

Stručnjak RAND-a rekao je da kada trupe Zelenskog krenu u invaziju, ‘ključno pitanje‘ neće biti to što je ‘Rusija bila smještena na Krimu gotovo desetljeće, nego da ga je zbog geografskog položaja teško osvojiti‘.

- Čak i nakon što Ukrajina ponovno osvoji teritorij uz poluotok, pristupi Krimu preko kopna su uski, a Rusija je ukrala većinu ukrajinske pomorske imovine 2014. - rekao je Savitz.

- Ipak, Ukrajina radi dobar posao u provođenju onoga što je zapravo opsada 21. stoljeća - gađajući obje ključne rute opskrbe i sam poluotok koristeći projektile, eksplozivna površinska plovila bez posade, sabotažu i druga sredstva.

David Silbey, izvanredni profesor povijesti na Cornellu u Washingtonu, rekao je za Newsweek da će Ukrajina, uspije li istjerati ruske snage, tada ‘ući i smijeniti vlast koje je postavila Rusija‘.

Silbey je također opisao pokušaj ponovnog zauzimanja regije kao tešku misiju, ali je rekao da će početi tako što će Ukrajina ‘prvo morati doći do grla Krima, a zatim se boriti preko vrlo uskog pojasa zemlje koji ga povezuje s kopnom‘.

- Morali bi okupiti veliki broj brodova za prijevoz svojih trupa, brodova koji bi bili jako ranjivi na ruski napad. Drugo, morali bi opskrbiti sve svoje snage na Krimu streljivom i hranom, što zahtijeva ogroman broj vozila i brodova na dnevnoj bazi. Oni bi također bili užasno ranjivi. Najbolja stvar za Ukrajince je odsjeći Ruse na Krimu i prisiliti ih na povlačenje umjesto da pokušaju napasti i zauzeti ga izravno - kaže Silbey.

image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

No, ako Ukrajina zbilja vrati Krim tada se javlja novi problem. Naime, mnogi stanovnici poluotoka su proruski orijentirani.

- Ponovno nametanje ukrajinske kontrole nad Krimom sada ne bi bilo popularno tamošnjem proruskom stanovništvu. Ali ako misle da postoji ozbiljna šansa da Ukrajina vrati Krim, možda će radije pobjeći - kao što je učinio veliki dio proukrajinskog stanovništva kada je Rusija preuzela vlast 2014. Također je moguće da su se neki razočarali u Putinovu vladavinu i možda se ne bi protivili njenom kraju - rekao je Katz

Profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Northwestern William Reno rekao je za Newsweek da ga prorusko raspoloženje među mnogim ljudima navodi na pomisao da je ‘u konačnici status Krima nešto o čemu bi se moglo pregovarati, možda službeni povratak Ukrajini s širokom lokalnom autonomijom i obećanje referenduma u nekoj dalekoj budućnosti‘.

O tom će se području gotovo sigurno nastaviti intenzivno raspravljati tijekom rata.

- Krim ostaje blještavi strateški dragulj, s vrhunskim geografskim položajem", rekao je Savitz. "Postoje razlozi da su njime vladali i naselili ga stari Grci, Rimsko Carstvo, srednjovjekovna Genova, Mongolsko Carstvo, Otomansko Carstvo i mnogi drugi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:33