KONTROVERZNA ISTRAGA SMRTI PALESTINSKOG VOĐE

Ako je Arafat otrovan polonijem, dokaz je u njegovu mauzoleju

ZAGREB - Francusko tužiteljstvo otvorilo je jučer istragu o smrti palestinskog vođe Jasera Arafata nakon što je katarska televizija al-Jazeera analizom na njegovoj odjeći pronašla tragove radioaktivnog polonija, a njegova udovica Suha pariškoj policiji nepoznatog počinitelja prijavila za ubojstvo.

Arafat, ikona palestinskog pokreta i čovjek koji je više od bilo koga učinio da palestinsko pitanje postane svjetska tema, umro je 2004. u vojnoj bolnici u Parizu u dobi od 75 godina. Nekoliko tjedana nakon što mu je pozlilo tijekom jednog sastanka prebačen je u Francusku iz svog sjedišta u Ramallahi na Zapadnoj obali, gdje je prethodno tri godine proveo pod izraelskom opsadom. Arafat tada više nije bio mladi, karizmatični lider Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), revolucionar koji je šarmirao svijet, nego ostarjeli dobitnik Nobelove nagrade za mir, kojeg su kod kuće kritizirali za diktatorski stil i korupciju, a u inozemstvu da je 2000. propustio povijesnu priliku za dogovor s Izraelcima. U francuskoj je bolnici pao u komu, a nakon tjedan dana priopćeno je da je umro od moždanog udara i da je imao poremećaj intravaskularne koagulacije. Liječnici nisu mogli zaključiti što je prouzročilo poremećaj koji može imati različite uzroke, uz ostalo upale i bolest jetre, a Arafatova je udovica odbila obdukciju.

Teško dokazivo

Nedostatak konačne dijagnoze doveo je do brojnih teorija, uključujući one prema kojima je da mu je u krvotok ubrizgan HIV, ali i da ga je otrovala izraelska špijunska služba Mosad. Palestinska istraga te je teorije redom odbacila 2005., no potom je prošli mjesec al-Jazeera, nakon devetomjesečne istrage, objavila da je švicarski Institut za radijacijsku fiziku na Arafatovoj odjeći, koju im je ustupila Suha, pronašao radioaktivni polonij-210 - otrov kojim je 2006. godine u Londonu ubijen bivši KGB-ov špijun i ruski disident Aleksander Litvinenko.

No, u laboratoriju su tvrdili da je teško zaključiti je li to bio uzrok Arafatovoj smrti i da je zaključak nemoguć bez analize njegovih kostiju - iako možda ni to neće biti dovoljno s obzirom na to da je polonij-210 iznimno nestabilan i brzo se raspada. Prema bolničkim dokumentima Arafatu je 12. listopada 2004. bilo “zlo, povraćao je i imao bolove u trbuhu”. Sedamnaest dana poslije prebačen je u francusku bolnicu, 3. studenoga je pao u komu, a osam dana kasnije bio je mrtav.

Povučena dozvola

Abdalah Bašer, šef palestinskog medicinskog odbora koji istražuje Arafatovu smrt, rekao je da će švicarski stručnjaci idućih tjedana stići na Zapadnu obalu i uzeti uzorke s tijela bivšeg čelnika Palestinske oslobodilačke orgnizacije (PLO), iako je Palestinska samouprava prošli mjesec prvo dopustila ekshumaciju iz mauzoleja u Ramallahi, da bi potom ipak poručila da to pitanje moraju dodatno proučiti - što je samo povećalo sumnje.

Udovica traži istragu

Ekshumaciju i obdukciju podržala je i Suha Arafat, koja živi između Malte i Francuske i koja je zbog raskošnog životnog stila, prema nekim optužbama i uz pomoć novca Palestinske samouprave, omražena među mnogim Palestincima. Pokaže li se da joj je suprug ubijen, “to će još više glorificirati njegovu ostavštinu” i ojačati odlučnost Palestinaca u pregovorima s Izraelom, rekla je Suha.

No, Izraelci negiraju da su odgovorni.

- To se nas ne tiče jer prijava nije protiv Izraela, ali se nadamo da će istraga rasvijetliti taj slučaj - rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:47