ŽESTOKI UDAR NA KRIM

Ako je istina ovo što Ukrajina tvrdi, ruska Crnomorska flota ostale je bez jedne cijele klase brodova

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinske vlade, javio je o uspješnom granatiranju desantnih brodova Džamal i Azov

Ruski desantni brod Cezar Kunikov u moru blizu Krima. Snimljeno 2021.

 

 Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia/Konstantin Mihalchevskiy/sputnik/profimedia

Ako su Ukrajinci doista potopili još dva desantna ruska broda klase Ropuša to predstavlja ozbiljan udarac ruskoj Crnomorskoj floti koja se proteklih mjeseci većinski povukla s Krima. Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinske vlade, objavio je danas da je granatiranje desantnih brodova Džamal i Azov uspješno izvedeno te da su pogođeni i komunikacijski centar i nekoliko vojnih zgrada na Krimu.

Prošlog mjeseca ukrajinski su izvori javili o povlačenju gotovo svih važnih ruskih brodova iz Crnomorske flote. Prema podacima sa satelitskih snimki koje je analizirao Ukrajini naklonjeni kanal Krimski vjetar, većina brodovlja skrivena je u Novorosijsk, grad u blizini krimske obale. Zbog stalnih udara ukrajinskih snaga na ruske vojne ciljeve na Krimu u listopadu je objavljeno da bi Rusija mogla uspostaviti novu bazu Crnomorske flote u Abhaziji, odmetnutoj pokrajini u sklopu Gruzije.

Naime, za razliku od situacije na kopnu, ruske snage na 2014. anektiranom Krimu jako su rastegnute, a neki zapadni izvori tvrde da je "Rusija izgubila rat za Crno more". Krim i tamošnja baza Sevastopolj, osim za kontrolu nad Crnim morem, trebali su poslužiti kao odskočna daska za zauzimanje južne ukrajinske obale, uključujući Odesu. Međutim, ukrajinske snage pokazale su kako Kijev ozbiljno misli kada kaže da ne odustaje od povratka Krima pod ukrajinsku kontrolu.

Ukrajina je već na početku rata Rusiji udijelila zvučan šamar kad je, navodeći da je upotrijebila raketu Neptun iz vlastite proizvodnje, potopila ruski ratni brod Moskvu. U rujnu prošle godine koristeći britansku raketu Storm Shadow potopila je rusku podmornicu klase Kilo. Izvela je Ukrajina niz drugih zapaženih napada, kao što su eksplozija na Kerčkom mostu koji spaja Krim s ruskim kopnom i napad na zračnu bazu u kojem su uništeni ili oštećeni zrakoplovi i skladišta. Ukrajina stalno napada ruske brodove dronovima kako bi ih istjerala iz dijela Crnog mora i raskrčila put svojim trgovačkim brodovima.

Ukrajinski dužnosnici u prosincu su objavili da su uništili 20 posto ruske Crnomorske flote. Glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk ustvrdio je tada da Rusija na Crnom moru ima još samo pet desantnih brodova. Moguće je da su nakon najnovijeg udara njezine desantne sposobnosti na jugozapadnom boku ostale na samo jednom ili dva broda, i to ni jednom klase Ropuša. Ukrajinska vojska nedavno je ustvrdila da je od početka rata potopila 25 vojna broda i jednu podmornicu. Prije mjeseca dana prema vlastitoj objavi pogodila još jedan desantni brod klase Ropuša, kasnije identificiran kao brod Cezar Kunikov.

Osim uništenih desantnih brodova, ukrajinske snage napale su i zračnu bazu Belbek. Ruska pista na udaru je već mjesecima, a ukrajinska strana te udare opisuje kao "taktičke vježbe protiv krimskih okupatora". U posljednjem napadu na Belbek prema izvještajima u ruskim medijima ubijena su najmanje 34 vojnika, a ranjeno je 40. Oštećena su tri ruska lovca Su-27.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:20