POSLIJE KIMA, KIM?

AKO JE KIM DOISTA TEŠKO BOLESTAN, TKO BI GA MOGAO NASLIJEDITI Uz sestru, kao ozbiljnog kandidata navodi se i nećak koji se školovao u Hercegovini

 
Kim Yo-jong, Kim Han-sol i Kim Jong Un
 AFP

Medijski napisi o navodnom lošem zdravlju sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una doveli su do nagađanja oko toga tko bi mogao naslijediti 36-godišnjaka u slučaju da nakon njegovog osmogodišnjeg vladanja zemljom nešto pođe po zlu.

CNN je objavio da je sjevernokorejski lider u životnoj opasnosti nakon operacije, ali te su natpise mediji u Kini i Južnoj Koreji nazvali pretjeranima ističući da nema neuobičajenih znakova kad je riječ o zdravstvenom stanju Kim Jong-una.

Bilo kako bilo, špekulacije o potencijalnom nasljedniku već su krenule, naročito s obzirom na to da Kim Jong-un nije služebno odreio svojeg nasljednika.

Kako su Kimova djeca još uvijek premlada, a nijedan preživjeli članovi vladajuće obitelji nema "čist" put do vodeće pozicije u državi, Bloomberg navodi koje bi četiri osobe potencijalno mogle naslijediti mladog diktatora.

Sestra Kim Yo-jong

North Korea's leader Kim Jong-un's Sister Kim Yo Jong holds a flower bouquet during a welcoming ceremony at the Presidential Palace in Hanoi on March 1, 2019. (Photo by LUONG THAI LINH / POOL / AFP)
LUONG THAI LINH / POOL / AFP
Kim Yo-jong

Negdje na pola puta između kraljevske izaslanice i osobne asistentice, Kim Yo-jong nametnula se kao jedna od najbližih pomoćnica svoga starijeg brata. Kim je ranije ovog mjeseca ponovno imenovana kao zamjenica u politbirou Radničke stranke Koreje, vladajuće stranke u Sjevernoj Koreji. Tim je imenovanjem postala jedina druga članica obitelji Kim koja barata bilo kakvom pravom moći unutar režima.

Premda je postala prva članica obitelji Kim koja je posjetila Seul i pratila svoga brata na sastancima s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom i predsjednikom Kine Xi Jinpingom, radila je i prizemne poslove poput gašenja Kimove cigarete tijekom pauze na putovanju vlakom za Kinu. Nije jasno hoće li patrijarhalna elita Sjeverne Koreje podržati mladu ženu kao idućeg "vrhovnog vođu" zemlje.

Sin Kim Jong-una

This June 21, 2019 picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on June 22, 2019 shows North Korean leader Kim Jong Un (L) and his wife Ri Sol Ju (R) waving to China's President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan upon their departure at the airport in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
KCNA VIA KNS / AFP
Kim Jong-un sa suprugom Ri Sol-ju

Muški nasljednik predstavljao bi konvencionalnu opciju budući da je i sam Kim tako došao na vlast nakon svoga oca Kim Jong-ila, koji je pak vlast naslijedio od osnivača Sjeverne Koreje Kim il-sunga. Južnokorejski obavještajci kažu da se Kim 2009. godine oženio za bivšu pjevačicu Ri Sol-ju, a smatra se da imaju troje djece.

Postoji, doduše, jedan mali problem. Nijedno od to troje djece još uvijek nije službeno spomenuto u državnim medijima. Južnokorejske dnevne novine DongA Ilbo tvrdi da je njihovo najstarije dijete sin rođen 2010. godine. Bivši košarkaš Dennis Rodman 2013. je godine rekao da je tijekom posjete Sjevernoj Koreji u rukama držao Kimovu kćer Ju Ae.

Ako bi Kim za nasljednika ili nasljednicu imenovao jednog od svojih potomaka, bilo sina ili kćer, oni bi državu mogli preuzeti tek s 18 godina, a dotad bi njome vladao regent.

Nećak Kim Han-sol

A video has emerged of Kim Han Sol, son of the murdered North Korean believed to be Kim Jong Nam, on Wednesday March 8, 2017. The video titled KHS Video was uploaded on the YouTube page of a group called Cheollima Civil Defense on Tuesday (Mar 7). South Korea's intelligence agency confirmed the individual in the video is Kim Han Sol.The spokesman declined to give further details, including Kim's current whereabouts or any information about CCD.
EyePress News via AFP
Kim Han-sol

Da se njegov otac Kim Jong-nam nije posvađao s Kim Jong-ilom i otišao u egzil u Makao, 25-godišnji Kim Han-sol danas bi možda već bio proglašen nasljednikom.

Kim Jong-nam stariji je polubrat Kim Jong-una i svojevremeno je bio njegov najveći rival. Poznat po ljubav prema kockanju, Kim Jong-nam znao je kritizirati režim svoga mlađeg polubrata.

Nadanja Kim Han-sola da će se jednog dana možda vratiti u Pjongjang ugašena su 2017. godine kada su dvije žene u zračnoj luci u Kuala Lumpuru nervnim agensom VX-om ubile njegovog oca. Kineska je policija kasnije uhitila nekoliko Sjevernokorejaca koji su navodno poslani u Peking da ubiju Kim Han-sola.

Trenutno se ne zna lokacija Kim Han-sola koji je inače bio polaznik međunarodne škole u Mostaru.

Brat Kim Jong-chol

Jedini preživjeli Kimov brat vjerojatno nikada neće konkurirati za mjesto "vrhovnog vođe" budući da ga gitara zanima više od politike. Thae Yong Ho, svojevremeno jedan od čelnih ljudi u sjevernokorejskoj ambasadi u Londonu koji je prebjegao u Južnu Koreju, rekao je da Kim Jong-chol nema nikakvu titulu te da je samo jako talentiran gitarist.

Muškarac pod pseudonimom Kenji Fujimoto koji za sebe tvrdi da je bio osobni sushi kuhar Kim Jong-ila tvrdi da je bivši vladar Sjeverne Koreje svog je srednjeg sina oduvijek smatrao "ženskastim". Južnokorejska televizija KBS 2011. je godine snimila Kim Jong-chola na koncertu Erica Claptona u Singapuru.

O Kim Jong-cholu se ništa ne zna osim da je studirao u Švicarskoj te da voli košarku kao i njegov brat Kim Jong-un.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 10:23