POKRETANJE EKONOMIJE

'AKO MOŽETE RADITI OD KUĆE, IDITE NA POSAO' Boris Johnson predstavio nacrt plana oko popuštanja mjera, nikome ništa nije jasno

 
 Ben STANSALL / AFP

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak će objaviti detalje plana ponovnog pokretanja ekonomije, nakon što je prethodno predstavio konfuzni nacrt plana.

U obraćanju naciji Johnson je rekao da karantena neće biti ukinuta, ali je potaknuo dio stanovništva da se vrati na posao, iako su premijeri Škotske, Walesa i Sjeverne Irske poručili da se pridržavaju postojeće odredbe o nenapuštanju doma.

"Nije vrijeme da jednostavno samo ukinemo karantenu", kazao je Johnson u nedjelju navečer.

"Oni koji ne mogu raditi od kuće, primjerice građevinski i tvornički radnici trebaju aktivno biti poticani da se vrate na posao", dodao je.

Johnson je rekao da će biti dozvoljeno bavljenje tjelesnom aktkivnošću, neki će se tvornički radnici moći vratiti na posao, dok će se škole djelomično otvoriti u lipnju.

Vlada će objaviti 50 stranica detaljnih smjernica u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab u ponedjeljak.

Raab je kazao da se neki radnici mogu vratiti na posao u srijedu.

Johnsonov pokušaj da predstavi smjernice ublažavanja mjera izazvao je neslaganja konstitutivnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva i kritike oporbenih stranaka, koje tvrde da smjernice zbunjuju javnost.

Vođa Laburističke stranke Keir Starmer kaže da je Johnson odgovorio na manje pitanja nego što ih je postavio te da postoji mogućnost da dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva idu u različitim smjerovima.

"Nitko još nije vidio smjernice", kazao je Starmer.

"Ima svega posvuda pomalo", dodao je.

Čelnik najvećeg britanskog sindikata Len McCluskey kazao je da je Johnson zbunio javnost.

"Milijuni ljudi će ovoga jutra biti potpuno zaprepašteni", kazao je.

Vlada je zamijenila slogan "ostanite kod kuće" novom porukom "ostanite pripravni".

Oporba je kritizirala novi slogan ustvrdivši da je dvosmislen.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da će jedino dopustiti ljudima da više vježbaju, dok ostale mjere neće ublažavati.

"Ne mislim da bi brže kretanje naprijed bilo ispravno u Škotskoj", kazala je Sturgeon.

Planovi britanske vlade o karanteni također nisu jasni. Johnson je rekao u nedjelju da će se oni odnositi na putnike u zračnom prometu, ali se ne zna hoće li obuhvatiti i druge.

Johnsonovu poruku ismijao je komičar Matt Lucas u kratkom videu objavljenom na Twitteru.

"Dakle kažemo ne idite na posao, idite na posao, ne idite javnim prijevozom, idite na posao, ne idite na posao", rekao je Lucas u videu koji je prikupio više od 100.000 lajkova. "Ako možete raditi od kuće, idite na posao."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:27