REVOLUCIJA IZA KULISA

Ako ovo prođe, svijet koji znamo se iz temelja mijenja: ‘Na globalnom nivou? Nema gore ugroze..‘

Jedna od najmoćnijih žena na svijetu poslala je jezivo upozorenje

Xi Jinping i Vladimir Putin

 Grigory Sysoev/Sputnik/Profimedia/Grigory Sysoev/sputnik/profimedia

Avril Haines, jedna od najmoćnijih žena na svijetu, jer je direktorica svih američkih obavještajnih agencija, u saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage, krajem prošlog tjedna, rekla je da nema dovoljno informacija kojima bi potvrdila da je Ukrajina odgovorna za napad besposadnim letjelicama na Kremlj. Vojni stručnjaci su, analizom snimke koju je Rusija pustila u medije, nedvojbeno zaključili da Kijev ne snosi odgovornost te kako je vjerojatno riječ o neuspjelom pokušaju ruske tajne službe da fingiraju napad.

Direktorica Haines senatoricama i senatorima skrenula je pozornost na prijetnju koju predstavlja situacija u kojoj bi se mogla naći vlada SAD-a ako od 1. lipnja, kako je najavila ministrica financija Janet Yellen, više neće biti u stanju ispunjavati financijske obveze jer Kongres neće podići razinu zaduživanja. "Gotovo je sigurno" da bi Rusija i Narodna Republika Kina iskoristile takav događaj u propagandne svrhe "informativnim operacijama", koristeći ga kao dokaz da je američki politički sustav nefunkcionalan, rekla je Avril Haines, kako je prenio Bloomberg.

Nesretni Macron

Situacija neispunjenih obveza stvorila bi "globalnu neizvjesnost" o vrijednosti dolara, američkom vodstvu i američkim institucijama, rezultirajući "volatilnosti na valutnim i financijskim tržištima te tržištima roba čija se cijena izražava u dolarima".

Beijing/Peking ulaže sve napore kako bi smanjio udio američke valute, prije svega u trgovini, kako bi se otvorio što veći prostor renminbiju kao sredstvu razmjene. Pomogao mu je, svjesno ili nesvjesno (ako je ovo potonje, tada je opasnije), francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u sad već legendarnom intervjuu Les Echosu progovorio protiv ekstrateritorijalnosti dolara. NR Kina misli isto, Rusija također. Macron kao da nije svjestan da bi povećanje udjela renminbija u međunarodnoj trgovini NR Kina koristila u svrhu pritiska na zemlje s kojima trguje - EU je velik partner - kako bi ostvarila svoje ciljeve koji su, kad je riječ o sustavu, suprotstavljeni europskima. Sposobnost Zapada da iskoristi dolar kao sredstvo pritiska na Rusiju nakon agresije na Ukrajinu oslabila je Moskvu.

"Obje će zemlje gotovo sigurno pokušati iskoristiti takav događaj u propagandne svrhe "informativnim operacijama", dokazujući da je američki politički sustav kaotičan, "da nismo sposobni funkcionirati kao demokracija", rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe.

Shalanda Young, ravnateljica Ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće, rekla je da u potpunosti podržava izjave direktorice Haines, dodajući kako Moskva i Beijing "vole vidjeti kaos u američkom sustavu. Vole vidjeti da ne možemo obavljati svoje osnovne poslove." "Radi li demokracija i dalje, ili funkcionira kineski način? I takve stvari moramo uzeti u obzir i učiniti ono što je ispravno za američki narod", rekla je gospođa Young.

Direktorica Haines je Kinesku komunističku partiju (mudro izbjegavanje proglašavanja cijelog naroda prijetnjom) proglasila "vodećom i najvažnijom ugrozom američkoj nacionalnoj sigurnosti i vodstvu na globalnoj razini. Kad je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu, američke obavještajne službe ne predviđaju da će se agresorska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila teritorijalne dobitke, ali Putin najvjerojatnije računa da vrijeme radi u njegovu korist i kako bi produljenje rata - uključujući potencijalne stanke u borbama - moglo biti njegov najbolji put do konačnog osiguravanja ruskih strategijskih interesa u Ukrajini, čak i ako za to treba nekoliko godina. "No čak i ako ukrajinska protuofenziva ne bude u potpunosti uspješna, Rusi vjerojatno neće moći pokrenuti važniju ofenzivnu operaciju ove godine", zaključila je direktorica.

"Vrlo je malo izgledno da će Rusija koristiti svoje nuklearno naoružanje u Ukraini, takva je naša trenutačna procjena", rekla je Avril Haines, ne pojasnivši na čemu se procjena temelji, prenosi Reuters.

Nema više START-a

Ali, produbljivanje suradnje NR Kine i Rusije prijeti rušenjem desetljeća međunarodne stabilnosti u kontroli nuklearnog naoružanja, rekao je dan kasnije Pranay Vaddi, viši direktor za kontrolu naoružanja Vijeća za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika. Procjene da Kina širi svoj nuklearni arsenal pojačavaju zabrinutost zbog ere prepune novih opasnosti. Za razliku od Hladnog rata, kada su SAD i Sovjetski Savez održavali atomski paritet i složili se ograničiti određene vrste oružja, više nacija razvija tehnologije i materijale potrebne za oružje za masovno uništenje.

Putin je u veljači ove godine najavio da se Rusija povlači iz sporazuma o ograničenju strategijskog nuklearnog naoružanja novi START. NR Kina nikad nije bila dionik togh sporazuma, a kad je pozvana da se priključi, odbila je. Američki vojni obavještajni izvori tvrde da Beijing nastoji povećati broj nuklearnih bojevih glava na 1000 kako bi ih koristila sredstvom odvraćanja moguće američke reakcije u slučaju invazije Republike Kine na Tajvanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:15