ZVECKANJE ORUŽJEM

'AKO PODRŽITE SANKCIJE UN-A, SLIJEDI ODMAZDA!' Sjeverna Koreja ponovno prijeti Južnoj!

Sjeverna Koreja je najavila u četvrtak da će još neodređenog datuma izvesti novi nuklearni pokus odgovarajući na proširene sankcije UN-a
 AFP

SEUL - Sjeverna Koreja zaprijetila je u petak da će napasti Južnu Koreju ako se Seul pridruži sankcijama koje je ovog tjedna izglasalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Ako izdajice marionetskog režima u Južnoj Koreji izravno sudjeluju u takozvanim 'sankcijama' Ujedinjenih naroda, bit će poduzete stroge fizičke mjere odmazde", upozorio je sjevernokorejski odbor za mirno ujedinjenje domovine u priopćenju koje je objavila službena agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je najavila u četvrtak da će još neodređenog datuma izvesti novi nuklearni pokus odgovarajući na proširene sankcije UN-a, izglasane u utorak nakon lansiranja 12. prosinca rakete za koju Washington drži da je balistička.

Sjevernokorejski odbor je ocijenio da te sankcije predstavljaju objavu rata.

To bi bio treći sjevernokorejski nuklearni pokus nakon 2006. i 2009.

U rezoluciji Vijeće sigurnosti navodi da je spremno poduzeti odlučne mjere u slučaju novog pokusa.

"Izjava Sjeverne Koreje je nepotrebna provokacija", rekao je glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney i naglasio da bi novi nuklearni pokus predstavljao ozbiljno kršenje sankcija Ujedinjenih naroda i dodatno bi izolirao Pjongjang.

Ministar obran Leon Panetta je naglasio da su Sjedinjene Države u potpunosti spremne suočiti se s tim pokusom.

Američka vlada precizira da te mjere proistječu iz rezolucije 287 Vijeća sigurnosti izglasane u utorak nakon lansiranja 12. prosinca.

U rijetkom upozoravanju svojih sjevernokorejskih saveznika, Kina je u petak upozorila da neće oklijevati smanjiti svoju pomoć Sjevernoj Koreji ako Pjongjang izvede novi nuklearni pokus, piše Global Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:10