DANI ODLUKE

Ako položi test kod Angele Merkel i Hollandea Grčkoj još 31 mlrd. eura

‘Ako Grčka nije napravila ono što je morala, bit će jako teško’, rekao je zamjenik njemačke kancelarke
 AP

Grčkoj treba više vremena za provedbu financijskih reformi i rezanje potrošnje, rekao je jučer premijer Antonis Samaras uoči prvog od ovotjednih važnih sastanaka o novoj tranši pomoći EU od 31,5 milijardi eura.

- Dopustite mi da vrlo jasno kažem: mi ne tražimo dodatan novac. Više vremena automatski ne znači više novca. Držimo se svojih obaveza i primjene svih zahtjeva. Ali moramo potaknuti ekonomski rast jer on smanjuje financijske rupe. Sve što želimo jest malo prostora da pokrenemo ekonomiju i povećamo državne prihode - rekao je Samaras u intervjuu za njemački Bild.

Uhvaćeni u zamku

Jučer poslijepodne u Ateni je bio zakazan njegov sastanak sa šefom Eurogrupe Jean-Claudeom Junckerom, na kojem se najavljivalo da bi Samaras mogao zatražiti da se rok do kojeg Grčka mora srezati 11,5 milijardi eura državne potrošnje s dvije godine produlji na četiri. To bi joj omogućilo da barem malo potakne ekonomiju i olakša život građana. No, već se čuju spekulacije da bi zbog sve lošijeg stanja u gospodarstvu, te posljedično većih izdataka za socijalnu pomoć i manjih prihoda u proračunu, Grčka sada morati pronaći uštede od 13,5 milijuna eura. Sudbina Grčke, čiji dug trenutačno iznosi 300 milijardi eura, ekonomija je petu godinu zaredom u recesiji, a nezaposlenost je iznad 23 posto, nakon susreta Samarasa i Junckera ovaj će se tjedan rješavati na nizu ključnih sastanaka. Danas se u Berlinu sastaju kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande, a nakon tih konzultacija svaki će zasebno primiti i grčkog premijera: sutra u Berlinu, preksutra u Parizu. Ipak, prije nego što kreditorska “trojka” - Europska Unija, Europska centralna banka i Međunarodni monetarni fond - idući mjesec donesu službeni izvještaj o napretku Grčke, ne očekuju se veći potresti.

- Ako nam trojka kaže da su Grci napravili ono što su morali, onda ćemo mi nastaviti s programima. Ako ne, onda će biti vrlo teško - rekao je Michael Fuchs, zamjenik Angele Merkel na čelu kluba zastupnika CDU u Bundestagu.

No, dok iz Njemačke stižu poruke da se Grčka jednostavno mora držati dogovorenog - pri čemu je vicekancelar i ministar ekonomije Philipp Rösler rekao da je mogućnost grčkog izlaska iz eurozone “izgubila moć zastrašivanja” - član odbora za monetarnu politiku Engleske banke, Adam Posen, pozvao je Berlin da prihvati realnost i da restrukturira dugove drugih članica eurozone. Posen je na BBC-ju rekao da su njemačke banke i same odgovorne za krizu jer su davale jeftine kredite zemljama na jugu Europe.

- Bila je to odluka njemačke vlade i njemačkih banaka koje su posuđivale novac svim tim zemljama kako bi one mogle kupovati njemačke izvozne proizvode - rekao je Posen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:03