OLAKOTNA OKOLNOST

'AKO SE KARADŽIĆ POVUČE, NEĆEMO GA KAZNENO GONITI' Je li Haag zapravo priznao tajni dogovor osuđenog vođe bosanskih Srba s Amerikancima?

Jedan američki dužnosnik ne bi mogao obećati nikome da neće biti suđen pred međunarodnim sudom
 Reuters

Prilikom odmjeravanja kazne suci su vodili računa o olakotnim okolnostima, rekao je predsjedavajući sudac O-Gon Kwon. Među njima naveo je i tajni sporazum Radovana Karadžića i Richarda Holbrookea. Karadžić se godinama pozivao na sporazum s Richardom Holbrookeom, bivšim američkim izaslanikom za Balkan koji mu je navodno obećao slobodu od kaznenog progona ako se povuče iz politike.

Karadžić se povukao s mjesta predsjednika Republike Srpske u srpnju 1996. Kasnije su u više navrata njegovi prijatelji i članovi obitelji tvrdili da je s tvorcem Daytonskog sporazuma dogovorio da će zauzvrat biti slobodan od kaznenog progona. Holbrooke nikad nije potvrdio postojanje tog sporazuma - ako je pak postojao, Holbrooke ga je sa sobom ponio u grob.

Formalno, jedan američki dužnosnik ne bi mogao obećati nikome da neće biti suđen pred međunarodnim sudom, a Haaški sud je još 1995. podigao dvije optužnice protiv Karadžića i Mladića. - Karadžić se povukao iz javnog života i to je olakotna okolnost - rekao je sudac O-Gon Kwon, nabrajajući i ostale olakotne okolnosti: to što je optuženi izrazio žaljenje, zatim dobro vladanje u pritvoru te privatne okolnosti koje nisu za javnost.

Sudac nije rekao kolika bi bila kazna bez tih olakotnih okolnosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:34