DANAK NA LUKSUZ

Ako se riješi jedna prepreka, Slovenci koji imaju nekretnine u Hrvatskoj plaćat će novi porez!?

Sadašnji sustav predviđa oporezivanje isključivo u granicama Slovenije, no zakonskim se izmjenama to može promijeniti

Rovinj (Ilustrativna fotografija)

 Dusko Marusic/Cropix

Slovenci pripremaju zakon na temelju kojeg će oporezovati lukusz odnosno drugu i treću nekretninu, a moguće je da će se porezna obveza odnositi i na slovenske nekretnine u Hrvatskoj, ukoliko uspiju prikupiti podatke o njihovom vlasništvu.

Naime, kako prenosi 24ur, sadašnji slovenski porezni sustav predviđa oporezivanje isključivo u granicama Slovenije, no zakonskim bi izmjenama u to bilo moguće uključiti i vikendice preko granice, što ne bi bilo u suprotnosti s europskim zakonodavstvom.

"EU ne regulira takav sadržaj, ali prema međunarodnim pravilima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izvorno pravo oporezivanja nekretnine ima država na čijem se području nekretnina nalazi. To, međutim, ne zabranjuje oporezivanje na nekretnine rezidenata izvan država rezidentstva. Pravila su uređena bilateralnim ugovorima i, naravno, nacionalnim zakonodavstvom. Pritom treba naglasiti da se kod uvođenja ove vrste oporezivanja uvodi mehanizam koji sprečava dvostruko oporezivanje", objasnili su za 24ur u Ministarstvu financija na čijem je čelu Klemen Boštjančič.

U praksi, to bi značilo da bi se slovenskim građanima koji u Hrvatskoj imaju vikendice prilikom određivanja poreza u Sloveniji odbio iznos kojeg su već platili Hrvatskoj, no zasad još nema službenih potvrda da će nešto tako doista biti uvedeno.

Glavna prepreka ovakvoj vrsti oporezivanja jest činjenica da Slovenija od Hrvatske ne dobiva podatak o broju nekretnina u vlasništvu Slovenaca, a upitno je i postoji li takav podatak.

Te dvije države, naime, izmijenjuju podatke o prihodima koji uključuju i prihode koje Slovenci u Hrvatskoj ostvaruju nad imovinom u svojem vlasništvu, ali brojke ne uključuju samo podatke o prihodima od nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:27