JANEZ JANŠA

‘Ako se žene u Afganistanu mogu boriti protiv talibana, zašto to ne bi radili i muškarci? Ne smijemo opet pogriješiti‘

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson se zauzela za sigurne i zakonite koridore u EU za ljude iz Afganistana
Janez Janša
 Patrick Hertzog/AFP

- Europska unija neće otvarati nikakve "humanitarne", odnosno migracijske koridore za Afganistance. Nećemo dozvoliti da se ponovi strateška greška iz 2015. - objavio je na društvenim mrežama slovenski premijer Janez Janša. Dodao je da bi se, kad se protiv talibana već organiziraju i bore žene, trebali boriti i muškarci, javlja 24ur.

- Nije dužnost EU niti Slovenije da pomaže i plaća svakome na planetu tko bježi, a mogao bi se boriti za svoju domovinu - napisao je Janša, premijer zemlje koja trenutno predsjeda Europskom unijom.

Njegov stav u skladu je s onim koji je već izrekao, u intervjuu za Puls 4, konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz. Portal podsjeća da u Austriji živi najviše Afganistanaca u EU, njih čak oko četrdeset tisuća. Kurz je spomenuo i problem integracije.

- Velik je problem primiti ljude koji se ne mogu integrirati u naše društvo - kazao je Kurz.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson proteklih se dana zauzela za sigurne i zakonite koridore u EU za ljude iz Afganistana koji trebaju međunarodnu zaštitu. Države članice u srijedu je pozvala da ubrzaju evakuacije i preseljenja. Afganistan nije siguran i ljude nije omoguće poslati nazad, upozorila je.

Dodala je kako treba spriječiti mogućnost da se ljudi upute na nesigurne i nezakonite rute preko granica Unije.

- Ne smijemo čekati da se te osobe nađu na našim vanjskim granicama. Moramo im ranije pomoći - dodala je povjerenica.

Oglasila se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je naglasila da onima koji se ne mogu vratiti u Afganistan treba ponuditi alternativu.

-To znači da moramo organizirati zakonite koridore za one koji trebaju našu zaštitu.

Slovenski 24ur ističe da se to ne odnosi samo na afganistanske suradnike EU koji, primjerice, putuju u Španjolsku, već i na sve one koji su ostali u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:30