NERIJEŠEN SLUČAJ

'AKO TO NIJE BILO UPOZORENJE, ŠTO JE ONDA TO BILO?' Najveći misterij japanskog napada na Pearl Harbor: Sve je unaprijed bilo najavljeno?

 REUTERS

Od japanskog zračnog napada na Pearl Harbor, američku luku na havajskome otoku Oahu, prošlo je 75 godina, tisuću puta raspravljalo se o vojnim strategijama, političkim manevrima, ljudskim tragedijama i herojstvu, ali čini se da ni dan danas nisu riješeni svi misteriji vezani uz Drugi svjetski rat.

Tako barem u novoj knjizi 'Pearl Harbor: From Infamy to Greatness' tvrdi Craig Nelson.

Prema njegovu pisanju, u studenome 1941. godine, ugledni časopis New Yorker objavio je čudan oglas, koji su naknadno mnogi doživjeli kao zloglasno upozorenje za ono što će se dogoditi nekoliko tjedana kasnije.

Ispod naslova 'Achtung, Warning, Alerte!', što u prijevodu znači upozorenje, stoji fotografija na kojoj se vidi skupina ljudi, koji se, u zaklonu od zračnih napada, igraju kockama.

A Marine rifle squad fires a volley over the bodies of 15 officers and men killed at Naval Air Station Kanoehe Bay, Hawaii during the Pearl Harbor raid the previous day, on December 8, 1941. Picture taken December 8, 1941.   U.S. Navy/National Archives/Handout via Reuters  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

'Nadamo se da nikad nećete morati provesti dugu zimsku noć u ovakvim uvjetima, ali uvijek treba biti pripremljen na sve, pa tako i na najgore. Ukoliko niste previše zaokupljeni pripremama oko Božića, bilo bi pametno napraviti listu stvari koju biste uvijek trebali imati pri ruci. I iako nije vrijeme za trendove, priznajte, većina vaših prijatelja sigurno bi poželjela posjedovati ove divne kocke i žetone, esenciju omiljene čikaške igre THE DEADLY DOUBLE', stajalo je u tekstu oglasa.

Na nekoliko drugih mjesta u istim novinama bile su razbacani mini-oglasi koji su prikazivali kocke s brojevima 7 i 12 i upućivali na glavni oglas.

S obzirom da su Japanci napali američku luku upravo sedmog dana u dvanaestom mjesecu, mnogi su sadržaj časopisa protumačili kao skrivenu najavu katastrofe. Podsjetimo, SAD se tad još nisu bile ni uključile u Drugi svjetski rat.

Čak je i vojni pilot iz '40-ih Joseph Bell kasnije na jednom od svojih letova čuo kako visokopozicionirani oficir komentira tu bizarnu priču s kockama kao tajno upozorenje.

Svojedobno je bila pokrenuta i istraga, ali svaki dokaz vodio je nigdje. Ispostavilo se da je oglas netko platio u kešu, a tvrtka koja je u dokumentima bila navedena kao naručitelj reklame nikada nije nigdje bila registrirana pod tim imenom.

Misterij do danas nisu riješili, a Nelson se i dalje, iako ne vjeruje da je to bila najava invazije, pita 'ako to nije bilo upozorenje, što je onda'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:36