JEREMY CORBYN

‘Ako Zapad ne prestane naoružavati Ukrajinu, sukob će postati još krvaviji. Zašto nitko ne želi mir?‘

U najboljem je slučaju naivan, u najgorem slučaju aktivno pomaže autoritarnim vođama, kazao je za Corbyna, novi vođa laburista Keir Starmer

Jeremy Corbyn

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Bivši vođa britanskih laburista i svojedobni kandidat za britanskog premijera Jeremy Corbyn pozvao je zapadne zemlje da prestanu naoružavati Ukrajinu. U intervjuu koji je dao Al Mayadeenu, TV kanalu sa sjedištem u Bejrutu, koji je kako navodi Guardian, prenosio proruske izvještaje nakon invazije na Ukrajinu, Corbyn je ustvrdio i da je kritiziran zbog antisemitizma ponajprije radi svog stava o Palestini.

- Dostava oružja Ukrajini neće donijeti rješenje, već će samo produžiti ovaj rat. Možda nas čekaju godine i godine rata u Ukrajini - poručio je Corbyn.

Guardian zaključuje i kako novi vođa laburista, Keir Starmer, nakon što pogleda ovaj intervju, zasigurno neće blagonaklono gledati na povratak Corbyna u okrilje stranke.

- Ono što smatram razočaravajućim je da rijetko tko od svjetskih čelnika koristi riječ mir; oni uvijek koriste fraze koji podrazumijevaju nastavak rata. Ovaj rat je katastrofalan za narod Ukrajine, za narod Rusije, te za sigurnost cijelog svijeta, i stoga se mora uložiti puno više napora da se postigne mir - dodao je Corbyn.

Corbyn je pozvao UN da preuzme veću odgovornost u rješavanju krize te predložio uključivanje drugih međunarodnih tijela kao što su Afrička unija ili Liga arapskih država.

U intervjuu Corbyn se dotakao i svoje suspenzije iz redova Laburističke stranke tj. oduzimanjem mjesta u britanskom parlamentu, nazvavši cijeli proces "sramotnim".

- Proveo sam cijeli život u Laburističkoj stranci. Ponosan sam što sam vodio laburističku stranku. Mislim da je način na koji su me tretirali sramotan i da su optužbe koje su iznesene protiv mene sramotne - rekao je.

Corbyn je također sugerirao kako je bio kritiziran zbog antisemitizma ponajprije zbog svog stava o Bliskom istoku.

- Nemam apsolutno nikakve sumnje da je moja jasno izražena potpora pravu palestinskog naroda da živi u miru, bez okupacije, odigrala faktor da me se proglasi antisemitom. Benjamin Netanyahu jedva je čekao da me osudi zbog moje podrške palestinskom narodu - objasnio je.

Inače, vođa laburista Starmer je dao jasnu potporu vladinom stavu o Ukrajini, koji uključuje opskrbu oružjem i obuku ukrajinskih trupa u Velikoj Britaniji. Naglasio je i kako laburisti stoje iza odluke da se Švedska i Finska pridruže NATO savezu.

Starmer je također kritizirao koaliciju Stop the War, čiji je Corbyn predsjednik, te nagovijestio da bi Corbynov ponovni prijem u stranku zahtijevao da se distancira od te organizacije.

- U najboljem su slučaju naivni, u najgorem slučaju aktivno pomažu autoritarnim vođama koji izravno prijete demokracijama. Nema ničeg progresivnog u iskazivanju solidarnosti s agresorom kada naši saveznici trebaju našu solidarnost i - što je ključno - našu pomoć sada više nego ikada - kazao je o toj koaliciji Starmer.

Neovisno istražno tijelo krajem listopada 2020. optužilo je Laburističku stranku za "neoprostive neuspjehe koji su nastali iz nedostatne želje da se suzbije anitisemitizam". Corbyn je bio suspendiran jer je posumnjao u neke od tih zaključaka, i posebice optužio unutrašnje kritičare i medije da su predimenzionirali antisemitizam tijekom njegova vodstva, od 2015. do 2020.

"Djelovanje Jeremyja Corbyna nakon izvješća potkopava i unazađuje naš rad u obnavljanju povjerenja u mogućnost Laburističke stranke da se obračuna s antisemitizmom", tvitao je tada Starmer.

Neki su Corbynovi saveznici sugerirali da bi Corbyn mogao izaći na sljedeće parlamentarne izbore kao neovisan kandidat, oslanjajući se na tradicionalno veliku podršku lokalne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2022 03:31