PRIRUČNIK PROFESORICE OPĆE MEDICINE

Ako žele proći ispit, gay studenti trebaju paziti na gestikulaciju i kretnje

Studentice medicine koje žele postati liječnice ne bi trebale nositi haljine cvjetnih uzoraka, muškarci bi se trebali riješiti brade, a pretili studenti paziti da izgledom ne podsjećaju na Djeda Božićnjaka. Studenti porijeklom iz Nigerije i Azije trebali bi se tijekom studentske prakse fokusirati na “pjevni škotski i velški naglasak”.

Savjeti su to dr. Une Coales, članice vijeća britanskog medicinskog fakulteta Royal College of General Practitioners . Tri godine njezini osebujni savjeti predstavljani su u brošuri sastavljenoj za studente koji žele biti liječnici opće prakse.

Biti ‘manje gay’

No, tek nakon što je u javnosti objavljen njezin savjet studentima homoseksualnog opredjeljenja, dr. Coales se našla na meti javnih kritika. Ako žele postati obiteljski liječnici, studenti bi se trebali ponašati “manje gay” kako bi prošli potrebe ispite, savjetovala je doktorica.

Kontroverzna uputa objavljena je prije tri godine u spomenutoj brošuri, a malo kasnije u nizu članaka u jednom stručnom medicinskom časopisu. No, tek nakon što je jedan liječnik preko Twittera objavio njezin savjet za gay studente, podigla se prašina.

No, dio struke stao je u obranu dr. Coales, tvrdeći da su njeni savjeti bezazleni i napisani u najboljoj namjeri. - Ona je vrlo otvorena ženska liječnica, po političkoj vokaciji konzervativka i nekome se to, očito, ne sviđa pa ju je odlučio napasti - komentirao je njezin prijatelj.

‘Samo sam pomagala’

Dr. Una Coales komentirala je: - Svi moji savjeti odnose se isključivo na uspješno polaganje ispita. Odnose se na promjenu imidža kako bi se položio taj finalni ispit.

U jednom od odlomaka knjige opisuje slučaj jednog studenta koji je tri puta pao na ključnom ispitu. - Nitko mu nije rekao da su njegove geste, pokreti i govor bili isuviše otvoreno gay, tako da sam mu savjetovala da stiša i produbi svoj visoki glas i neutralizira svoje pokrete tijela. Vratio se u svoju sobu, vježbao svoj govor dok mu glas nije postao grublji i promijenio svoj govor tijela. Prošao je ispit, napisala je Coates.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:15