NOVA AKCIJA

Aktivist zalijepio glavu za ‘Djevojku s bisernom naušnicom‘, njegov kolega bacio tekućinu na drugo remek djelo

Do najnovijeg prosvjeda došlo je dva tjedna nakon što su aktivisti bacili juhu na "Suncokrete" Vincenta van Gogha

Klimatski aktivisti u u muzeju u Den Haagu

 Twitter/Screenshot

Klimatski aktivist zalijepio je u četvrtak glavu za slavnu sliku "Djevojku s bisernom naušnicom" u muzeju u Den Haagu, ali remek-djelo nije oštećeno, objavilo je osoblje muzeja.

Drugi aktivist zalijepo je ruku za zid pored slike nizozemskog majstora Jana Vermeera iz 1665. i bacio na nju nepoznatu tekućinu, izvijestio je muzej Mauritshuis.

Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju dvojicu muškaraca uz slavni portret, odjevene u majice na kojima piše "Just Stop Oil" (Zaustavite naftu).

"Policija je dobila dojavu i uhitila troje ljudi. Stanje slike analizira naš restaurator. Nasreću, remek-djelo je bilo zaštićeno staklom i nije oštećeno", kažu u muzeju.

Do najnovijeg prosvjeda došlo je dva tjedna nakon što su aktivisti bacili juhu na "Suncokrete" Vincenta van Gogha u londonskoj Nacionalnoj galeriji. I ta je slika bila zaštićena staklom.

Na snimci koju je nizozemski muzej objavio u četvrtak, jedan od muškaraca kaže: "Kako se osjećate kada vidite da se nešto predivno i neprocijenjivo uništava pred vašim očima? To je isti osjećaj kada vidite kako se uništava naš planet".

Nizozemska policija je objavila da je u muzeju uhitila troje ljudi, ali pojedinosti nije navela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:06