‘TO JE PROVOKACIJA‘

Aktivisti balonima u Sjevernu Koreju šalju letke i dolare, partija bjesni: ‘Ne dirajte ih, nose koronu!‘

Lani su, također zbog letaka, digli u zrak prazan međukorejski ured za vezu na svom teritoriju
Ulica u Pjongjangu
 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Sjeverna Koreja pozvala je građane da ne čitaju propagandne letke koje im baca južni susjed, upozoravajući da bi mogli nositi koronavirus. Aktivisti iz Južne Koreje letke šalju preko granice balonom, što Sjeverna Koreja naziva provokacijom i prijeti odmazdom.

Južna Koreja usvojila je u ožujku zakon kojim aktivistima zabranjuje da koriste propagandne balone i u letu iznad Sjeverne Koreje izbacuju letke. Za to je zapriječena kazna do tri godine zatvora. Aktivist Park Sang-hak objavio je da je on, usprkos spornom zakonu, poslao stotine tisuća letaka prema Sjevernoj Koreji. Policija je nakon toga pretražila njegov ured u Seulu. Park Sang-hak tvrdi da je prošlog tjedna sa suradnicima preko granice poslao balone sa 500.000 letaka, 5000 američkih dolara i 500 brošura o ekonomskom razvoju Južne Koreje, piše Guardian.

- Čak i ako dobijemo tri ili čak 30 godina zatvora, i dalje ćemo slati letke kako bi naši izgladnjeli sunarodnjaci u Sjevernoj Koreji znali istinu o svojoj vlasti, poručio je aktivist Park, koji se proslavio slanjem letaka.

Stanovništvo Sjeverne Koreje, naime, živi u medijskoj blokadi.

U nedjelju je Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, ocijenila kao nepodnošljivu provokaciju to što su prebjezi nedavno razbacivali letke. Najavila je da će Pjongjang razmotriti odgovarajuće protumjere. Lani su, također zbog letaka, digli u zrak prazan međukorejski ured za vezu na svom teritoriju. Južna Koreja je donijela zakon protiv slanja letaka na sjever kako bi se izbjeglo provociranje Sjeverne Koreje i ojačala sigurnost stanovnika Južne Koreje u pograničnim područjima, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 01:31