SKANDAL U CRKVI

Aktivisti traže da Ratzinger zbog istrage o seksualnim zlostavljanjima prestane koristiti ime Benedikt

Optužili su ga da je umanjio važnost seksualnog zlostavljanja maloljetnih osoba i to ‘na gotovo drzak način‘

Joseph Ratzinger

 SVEN HOPPE/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Feminističke aktivistkinje pozvale su papu emeritusa Josepha Ratzingera da prestane koristiti papinsko ime Benedikt XVI. dok traje istraga o slučajevima zlostavljanja u njemačkoj južnoj saveznoj zemlji Bavarskoj.

- Očekujemo od Josepha Ratzingera da će prestati koristiti svoje papinsko ime i s njim povezane naslove i obilježja - navodi feministička inicijativa Maria 2.0.

Aktivisti su optužili Ratzingera da je, kao nadbiskup u to vrijeme, umanjio važnost seksualnog zlostavljanja maloljetnih osoba, "na gotovo drzak način".

Ratzinger je vodio nadbiskupiju Münchena i Freisinga u razdoblju od 1977. do 1982., nakon toga je postao kardinal te na kraju preuzeo papinstvo.

Nadbiskupija je sama naručila izvješće u kojemu je zaključeno da se slučajevi seksualnog zlostavljanja u biskupiji desetljećima ne rješavaju na odgovarajući način.

U izvješću je navedeno najmanje 497 žrtvi te 235 navodnih počinitelja, ali sumnja se na značajno veći broj neotkrivenih slučajeva.

Regionalni crkveni čelnici kritizirani su jer su očito prvo stali na stranu klerikalnog sustava i pokušali ga zaštititi, umjesto da su pokazali empatiju prema pojedinačnim žrtvama zlostavljanja.

Trenutno je 94-godišnji Ratzinger optužen po četiri točke neprimjerenog ponašanja. No u očitovanju obrane opovrgnuo je optužbe.

Bivši nadbiskup Friedrich Wetter također je optužen za neprimjereno ponašanje u nekoliko slučajeva, kao i trenutni nadbiskup, kardinal Reinhard Marx.

- Ovo izvješće ne smije ostaviti bez posljedica nadbiskupiju Münchena i Freisinga, ali i Katoličku Crkvu u cjelini - zaključila je inicijativa Maria 2.0.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 04:59