KONTROVERZNA TEMA

Aktivisti tužili teksaškog doktora koji je izveo pobačaj: ‘Ovaj zakon očito krši ustav!‘

Kritičari tvrde da kontroverzni zakon potiče građane da se ponašaju kao lovci na glave u progonu liječnika koji izvode pobačaje
 Ilustracija/MANDEL NGAN/AFP

Kontroverzni zakon o zabrani pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće u američkoj saveznoj državi Teksas uskoro će se naći pred svojim prvim velikim ispitom, nakon što je nekoliko aktivista tužilo liječnika koji je u kolumni Washington Posta priznao kako je obavio pobačaj nakon prolaska zakonskog roka.

Liječnik Alan Braid napisao je u gostujućoj kolumni u Washington Postu kako je izveo abortus na pacijentici koja je bila u ranom stadiju trudnoće, no preko granice koju je postavila država Teksas.

“Učinio sam to jer sam imao dužnost brige za pacijenta, kao što imam spram svih pacijenata,” napisao je dr. Braid: “I zato što ona ima temeljno pravo primiti takvu skrb”.

Teksaški zakon, nazvan “Zakon o otkucaju srca”, zabranjuje pobačaj nakon što se kod fetusa može otkriti ono što aktivisti za zabranu pobačaja nazivaju otkucajem srca, a zakon tvrdi kako on daje dobru naznaku kako bi fetus mogao preživjeti do porođaja.

Liječnici, pak, kritiziraju takvu kvalifikaciju, ističući kako se kod fetusa od šest tjedana ne može govoriti o srcu, jer je ono u tom trenutku još uvijek samo nakupina stanica. Ono što liječnici mogu detektirati na ultrazvuku je električna aktivnost tih stanica, koja će jednoga dana biti otkucaj srca.

Unatoč kritikama struke, zakon je prošao ispit pred Vrhovnim sudom SAD-a, koji ga nije blokirao iako su aktivisti za pravo na izbor tvrdili kako jasno krši pravni presedan iz slučaja Roe vs. Wade, u kojem je osigurano pravo na pobačaj do trenutka u kojem fetus može sam preživjeti izvan maternice.

Neobična klauzula u teksaškom zakonu je što omogućava privatnim građanima da tuže osobe koje su izvele ili potpomogle u izvedbi ilegalnog abortusa, iako zakon štiti žene koje su prošle tu proceduru. Tužitelji ne moraju biti ni građani države Teksas, a oni koji dobiju tužbu, imaju pravo na 10.000 dolara naknade, plus sudske troškove.

Kritičari zakona, poput američke neprofitne organizacije Američke unije za građanske slobode (ACLU), tvrde da kontroverzni zakon potiče građane da se ponašaju kao lovci na glave u progonu liječnika koji izvode pobačaje.

Dr. Braida tužio je Oscar Stilley iz države Arkansas, bivši odvjetnik koji služi kaznu od 15 godina za poreznu prijevaru u kućnom pritvoru. Stilley je rekao medijima kako je odlučio pokrenuti tužbu nakon što je pročitao Braidovu kolumnu, naglasivši kako se on osobno ne protivi pobačaju, već je htio potaknuti sudove da testiraju legalnost teksaškog zakona. U razgovoru za Reuters kaže kako nova ograničenja u Zakonu o otkucaju srca krše ustavom zajamčena prava žena.

Još jedan aktivist za pravo na pobačaj, Felipe Gomez iz savezne države Illinois, također je pokrenuo tužbu, tvrdeći da je novi zakon “ilegalan i u svojem sadržaju i u svojoj primjeni”.

Teksaški aktivisti za zabranu pobačaja su nakon potpisivanja zakona prošli mjesec pokrenuli i internet stranicu za “zviždače”, prolifewhistleblower.com, na kojoj su se anonimno mogli prijaviti slučajevi kršenja zakona, no stranica je ubrzo bila zatrpana tisućama lažnih prijava koje su slali korisnici društvenih mreža TikTok, Twitter i Reddit. Neki su prijavljivali teksaškog guvernera Grega Abbotta, drugi superjunake iz Marvelovih filmova, treći tinejdžera Mortyja i njegovu sestru Summer iz popularne crne crtane komedije "Rick & Morty". Neki nisu imenovali počinitelje, već su zalijepili cijeli tekst scenarija animiranog filma “Pčelin film” komičara Jerryja Seinfelda.

Stranica je u konačnici ugašena početkom ovoga mjeseca nakon što je hosting provider GoDaddy obavijestio aktiviste kako je ona kršila njihove uvjete korištenja te im je dao 24 sata da pronađu drugu tvrtku za usluge hostinga. Iako je antiaborcijska udruga Texas Right to Life (Pravo na život Teksas) tvrdila kako će se stranica vratiti unutar 24 do 48 sati, usluga prijave ilegalnih pobačaja nije se vratila, a internet adresa stranice automatski se prebacuje na službene stranice udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:24