BIVŠI SUDANSKI PREDSJEDNIK

AL-BAŠIR ĆE BITI IZRUČEN SUDU U DEN HAAGU Optužen je za ratne i zločine protiv čovječnosti te genocid u regiji Darfur

Omar al-Bašir
 AFP

Sudanska vlada postigla je dogovor s pobunjenicima u regiji Darfur o izručenju dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bašira Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu, izjavio je u utorak vladin glasnogovornik.

- Bivši čelnici Sudana protiv kojih je podignuta optužnica na Međunarodnom kaznenom sudu bit će izručeni kako bi se izvršila pravda u sudanskoj regiji Darfur - rekao je za novinsku agenciju dpa ministar informiranja Mohamed Fiasal Salah.

Glasnogovornica ICC-a odbila je komentirati.

Al-Bašir je optužen za ratne i zločine protiv čovječnosti te genocid u problematičnoj regiji Darfur u Sudanu.

Sud je 2009. i 2010. izdao naloge za njegovo uhićenje, kao i za uhićenja drugih sudanskih čelnika, uključujući bivšeg ministra humanitarnih poslova Muhameda Haruna.

Al-Bašir je željeznom rukom vladao Sudanom tri desetljeća. Sukob se proširio Darfurom 2003. godine nakon što su većinski nearapski pobunjenici ustali protiv njegove vlade, koju su optužili za nepravednost.

Predsjednik je u pomoć pozvao arapsku paravojnu skupinu Janjaweed, koja je terorizirala regiju, pri čemu je prognano više od dva milijuna ljudi, a oko 300 tisuća je ubijeno.

- Pravdu možemo izvršiti samo ako nam pomogne da zacijelimo rane. To je nešto čemu ne možemo pobjeći, zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina koji su počinjeni te prava nedužnih ljudi u Darfuru i drugim regijama - izjavio je Mohamed al-Hasan al-Taiši, član sudanskog suverenog vijeća koje privremeno upravlja zemljom.

Predstavnici sudanske vlade i pobunjeničkih skupina iz Darfura vode mirovne pregovore u Jubi, u susjednom Južnom Sudanu. Od svrgavanja al-Bašira u travnju 2019. vlada je vodila pregovore s nekoliko pobunjeničkih skupina, želeći otvoriti put za održavanje slobodnih izbora za tri godine.

Al-Bašir je zbog korupcije već osuđen na dvije godine u rehabilitacijskom centru u Sudanu. Na odvojenom suđenju optužen je i za poticanje na nasilje protiv sudionika u demonstracijama te suučesništvo u ubijanju prosvjednika.

Sudan je konzervativna muslimanska zemlja s 42 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:53