IZDANO UPOZORENJE

'AL-QA'IDA ĆE NAPASTI EUROPSKE VLAKOVE' Tajni izvještaj američke agencije NSA

 AFP

Prema pisanju njemačkog dnevnog lista Bild, najpoznatija terorostička organizacija, Al-Qa'ida, planira izvriti napade na mreži europskih željeznica. List je kao izvor ove informacije naveo izvještaje američke agencije NSA.

Al-Qa'ida bi, kako piše Bild, mogla postaviti eksplozive na vlakove i tunele, ili bi mogla izvršiti sabotažu na tračnicama i električnim kablovima. Tako naime stoji u izvještaju Nacionalne sigurnosne agencije, koja je prisluškivala poziv glavnih operativaca Al-Qa'ida.

Njemačke su vlasti na ovu prijetnju reagirale s diskretnim mjerama. Rasporedile su policajce u civilu na glavne stanice i glavne rute.

Američki mediji navode i da su obavještajne agencije ranije ovog mjeseca presrele komunikaciju između vođe Al-Qa'ida, Aymana al-Zawahirija i više od 20 operativaca iz globalne mreže ove grupe. Zbog straha od napada, to je navelo SAD i nekoliko njenih savezničkih zemalja na zatvaranje ambasada u više muslimanskih zemalja.

Prvog kolovoza SAD je izdao globalno upozorenje kojim su kojim su nastojali skrenuti pažnju na planove poznate terorističke organizacije da pokrenu napade na Bliskom istoku ili u Sjevernoj Africi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:45