TERORIZAM KAO BIZNIS

AL-QAIDA D.O.O. Teroristi vode knjige kao poduzeće: 'Tražili su me račun čak i za Nescafe'

Jedan od razloga zašto al-Qaida i dalje egzistira je minucioznost kojom vodi vlastite financije
 Screenshot: YouTube

TIMBUKTU - Prema dosad nepoznatim dokumentima koje je otkrila novinska agencija Associated Press, zloglasna teroristička mreža al-Qaida opsjednuta je čistim računima. Iako u pravilu djeluje izvan zakona, organizacija koju je dugi niz godina vodio likvidirani Osama bin Laden, svoje knjige vodi kao da svakog trenutka očekuje poreznu inspekciju ili nekog državnog revizora.

U jednoj napuštenoj zgradi u Maliju, gdje je u gradu Timbuktuu sve do nedavne francuske vojne intervencije djelovala podružnica al-Qaide u Magrebu, pronađeno je stotinjak računa iz kojih je vidljiva računovodstvena minucioznost tamošnjih ekstremista.

Zabilježeno je doslovno sve - od kupnje najobičnije žarulje ili sapuna do nabavke makarona ili superljepila. I to u tri primjerka. Otkriven je čak i račun za kolačić koji košta tek 60 američkih centa.

'Tražili su me račun i za najmanju sitnicu, čak i za vrećicu Nescafea', kaže Mohamed Djitteye (31), vlasnik jedne trgovine u Timbuktuu.

Uz uobičajene svakodnevne potrepštine, naravno da je al-Qaida nabavljala i oružje, o čemu je također vođena detaljna evidencija.

Osim sređenih računa, al-Qaida se može pohvaliti i organizacijom poput one u nekoj multinacionalnoj korporaciji. Tako su pronađeni rasporedi rada, tablice s plaćama, detaljno razrađene budžeti i životopisi potencijalnih novih članova, što bi bila svojevrsna kadrovska služba.

Postoji i svojevrsna uprava, upravni odbor pa čak i odjel za odnose s javnošću.

Pritom valja napomenuti da filijala u Magrebu nije iznimka, s obzirom da je slična dokumentacija pronađena i na drugim lokacijama gdje al-Qaida djeluje - u Afganistanu, Iraku i Somaliji.

'Zbog naravi posla kojim se bave moraju imati neke knjigovodstvene standarde', tvrdi nekadašnji savjetnik za borbu protiv terorizma u američkom State Departmentu William McCants, čije riječi prenosi Daily Mail . 'Nema puno metoda kojima svoje operativce mogu držati za uzdama tako da sve moraju voditi kao da su poduzeće', dodaje on.

Drugi stručnjaci tvrde da je upravo ovakva strukturiranost al-Qaidu ne samo održala na životu sve ove godine, nego joj je omogućila širenje po raznim žarištima u svijetu. Temelje svemu dao je navodno sam Osama, koji je prije terorističke karijere u Saudijskoj Arabiji studirao ekonomiju, a jedno je vrijeme vodio građevinsku tvrtku svog oca.

'Ljudi misle da oni posluju putem kuverti, no to nije slučaj', kaže bivši specijalni agent FBI-ja Dan Coleman, koji je dugi niz godina proveo u bezuspješnom lovu na bin Ladena. Prisjetio se da je još 1997. godine prilikom upada njegove grupe u al-Qaidino skrovište u Keniji pronađena hrpa računa za benzin, s arhivom starom osam godina.

Zanimljivo je da konkretno u Maliju rijetko tko bilo gdje izdaje račune, ali ranije spomenuti vlasnik trgovine Djitteye zbog čestog poslovanja s teroristima za svojim pultom sada drži mali blok na kojemu, ako netko to od njega zatraži, može napisati račun. Otkad je al-Qaida istjerana iz Timbuktua, nitko ga račun još nije zatražio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:17