TAJNO PISMO

AL-QAIDA ISKRENO O OKRUTNIM IRAČKIM DŽIHADISTIMA 'Oni su brutalniji i nemilosrdniji čak i od nas!'

Dokumenti terorističke organizacije otkrivaju nove detalje o borcima Islamske države

Dok svijet prati sukobe u sjevernom Iraku i humanitarnu krizu naroda jazida, otkrivaju se novi detalji o okrutnim borcima Islamske države. U skrovištu u Pakistanu gdje je ubijen Osama Bin Laden pronađena je velika količina dokumenata, a jedan od njih privukao je posebnu pozornost istražitelja. Na otprilike 20 stranica ispisano je upozorenje o stvaranju nove radikalne, islamističke skupine spremne na tolike okrutnosti da se čak i sama Al-Qa'ida odlučila ograditi i riješiti se svake veze s njima, piše Daily Mail.

U dokumentu nastalom 2011. navodno stoji kako se radi o grupi izdvojenoj iz same Al-Qaide kojoj je plan 'stvaranje Islamske države Iraka i Sirije u kojoj bi ljudska prava bila na najnižim granama, a ljudski život tamo ne bi značio gotovo ništa'.

TKO SU JAZIDI? Sićušni narod zbog kojeg je Barack Obama naredio zračne napade na džihadiste

Vjeruje se da je ovaj dokument napisao jedan od Bin Ladenovih visoko pozicioniranih suradnika koji je predvidio stvaranje novog kalifata. U njemu je također zabilježio i niz brutalnosti na koje je spremna ova skupina poput korištenja kemijskog oružja, bombardiranja džamija i masakra u katoličkoj crkvi u Bagdadu.

Pismo je očito napisano s namjerom da se Bin Ladena upozori na ekstremnu brutalnost ove skupine čak i za Al-Qaidu koja je u više navrata pokazala na što je sve spremna.

'OVO JE MOJ SIN' Džihadist objavio zastrašujuću fotografiju sina (7) s odrubljenom glavom u rukama

Ova je grupa očito ostvarila svoj prvi cilj, a to je stvaranje Islamske države. Sada su snažna vojna sila koja kontrolira područje veće od Velike Britanije. Pod njihovom ultraradikalnom interpretacijom islama sada živi oko 6 milijuna ljudi. Njihov je zaštitni znak crna zastava koja poziva na džihad, a sastavni je dio brojnih propagadnih videa ove organizacije na kojima su prikazana brutalna smaknuća neprijatelja, a koji se mogu pronaći na internetu.

Kalifat ili Islamska država (ISIS) predstavlja i najveći geografski i geopolitički zaokret na Bliskom istoku od 1916. godine kada je potpisan dogovor Sykes-Picot kojim su Velika Birtanija i Francuska iscrtale granice današnje Sirije i Iraka.

Skupinu je prije 43 godine osnovao tada Abu Bakr al Baghdadi. On je sada kalif i upravlja s više od 10.000 boraca od kojih je većina obuku prošla još za vrijeme vladavine Saddama Husseina. Kalifat je islamski oblik vlasti koji predstavlja političko jedinstvo i vodstvo islamskog svijeta. Prema tom konceptu, vrhovni vladar, odnosno kalif, zakoniti je nasljednik proroka (poslanika) Muhameda.

Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama prošli je tjedan odobrio slanje humanitarne pomoći, ali i zračne napade na položaje džihadista, kako bi spriječio genocid na Sindžaru i zaštitio američke državljane stacionirane u Irbilu.

Riječ je o glavnom gradu iračkog Kurdistana, u kojemu SAD ima veliki konzulat, a ondje se smjestilo i više desetaka 'vojnih savjetnika', koje je Obama u Irak poslao netom nakon pada Mosula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:25