POZVALI NA OSVETU

Al-Qaida prijeti Macronu, poziva na ubojstva svakoga tko uvrijedi proroka Muhameda

Al Qaida je predstavila napadača na nastavnika Samuela Patyja kao mučenika
 AFP PHOTO/ AL-ANDALUS

Džihadistička skupina al-Qaida u Islamskom Magrebu pozvala je u ponedjeljak svoje pobornike da ubiju svakoga tko uvrijedi proroka Muhameda i zaprijetila da će se osvetiti francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu zbog karikatura proroka.

"Ubiti onoga koji vrijeđa proroka je pravo svakog muslimana sposobnog da to napravi", napisala je Al Kaida u priopćenju reagirajući na izjave predsjednika Macrona tijekom odavanja počasti francuskom nastavniku Samuelu Patyju, dekapitiranom 16. listopada u islamističkom napadu jer je pokazivao karikature proroka na nastavi.

Macron je rekao da Francuska u ime slobode izražavanja ne odustaje od karikatura, čime je pokrenuo val kritika u muslimanskom svijetu i poziva na bojkot francuskih proizvoda.

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su posljednjih dana protiv Francuske u nekoliko muslimanskih zemalja, od kojih 50.000 u ponedjeljak u Bangladešu, a neki prosvjednici su palili lutke s likovima predsjednika Macrona i francuske zastave.

"Bojkot je obveza, ali to nije dovoljno", napisala je Al Kaida i pozvala na "osvetu" te kao "mučenika" predstavila mladog Čečena koji se radikalizirao prije nego je ubio nastavnika Samuela Patyja.

"Nikada nećemo zaboraviti vaše okrutne postupke", poručila je skupina predsjedniku Macronu.

Predstavnici triju velikih džamija i muslimanskih federacija sastali su se u ponedjeljak u pariškoj džamiji i osudili "neopravdane pozive na bojkot francuskih proizvoda", terorizam i "sve one koji instrumentaliziraju islam u političke svrhe", u zajedničkoj deklaraciji.

"Postoje trenuci kada moramo biti solidarni s našom zemljom koja je tjednima na meti neopravdanih napada", napisali su potpisnici izjave i podsjetili da francuski zakon daje veliki prostor slobodi izražavanja.

Izjavu su potpisali predstavnici Velike džamije Pariza (GMP), Velike džamije Lyona, Velike džamije Saint-Denis de La Réuniona, Francuskog vijeća muslimana, Francuskog saveza afričkih islamskih udruga Antila i Komora i Koordinacije muslimanskih udruga Pariza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:49