DOKUMENTI WIKILEAKSA

Al-Qaida: U Europi skrivamo atomsku bombu. Aktivirat ćemo je ako taknete Bin Ladena!

Kako bi otkrili planove terorista, Amerikanci su mučili stotine nevinih ljudi
FILE - In this Feb. 2, 2002 file photo, a suspected al-Qaida or Taliban detainee from Afghanistan is carried on a stretcher before being interrogated by military officials at the detention facility Camp X-Ray on Guantanamo Bay U.S. Naval Base in Cuba. (AP Photo/Lynne Sladky, File) PHOTO PACKAGE FOR USE WITH AFGHANISTAN ANNIVERSARY STORIES
 Lynne Sladky / AP2002

WikiLeaks će u narednih nekoliko dana objaviti vrlo zanimljive dokumente, one o detaljima iz zloglasne američke mornaričke baze Guantanamo na Kubi, piše britanski Telegraph .

Kao najavu onoga što se nalazi u dokumentima, WikiLeaks je vodećim svjetskim medijima poput Telegrapha i Washington Posta poslao dokumente u kojima se spominje da je visoki zapovjednik Al Kaide tvrdio da je ta 'skupina sakrila atomsku bombu u Europi, koja će biti aktivirana ako Osama bin Laden bude ubijen ili uhvaćen.

Terorist Kalid Šeik Muhamed, koji glasi kao organizator napada na 'blizance' 11. rujna 2001. godine, je tijekom ispitivanja u Guantanamu otkrio detalje o "paklenoj nuklearnoj oluji". Ustvrdio je kako se u Europi nalazi nuklearna bomba, koja će biti aktivirana ako kojim slučajem bin Laden bude ubijen ili uhvaćen. Svjedočio je i kako su teroristi namjeravali otrovati Amerikance cijanidom, tako što bi ga postavili na benzinske crpke i u klima uređaje.

Pokrenut će to nove rasprave o zloglasnoj bazi i mučenju zatvorenika jer, prema dokumentima, od 780 zatočenih osoba samo ih 220 označeno kako opasno po Sjedinjene Američke Države. Ostali su nevini, ali svejedno ih se mučilo na razne načine, zbog kojih je bivši predsjednik Bush, a sada i predsjednik Obama, primio niz negativnih kritika sa svih strana svijeta.

Naime, WikiLeaks novim informacijama potvrđuje kako su mučeni poljoprivrednici i obični radnici, koji nisu imali nikakve veze s terorizmom ili Sjedinjenim Američkim Državama. Njih oko 150 je iz Afganistana i Pakistana, a torturu su prošli i jedan 14-godišnjak, kao i jedan 89-godišnjak. Zbog svega toga je u svojoj kampanji predsjednik Obama najavljivao zatvaranje Guantanama, ali je odustao od toga čim se dočepao Bijele kuće.

No osim famozne 'paklene nuklearne oluje' i trovanja plinom, u dokumentima koji su u posjedu medija nema spomena ostalih terorističkih akcija ili planova. Ipak, bez obzira na to, informacije o mučenju nevinih ljudi bit će novi pritisak na Obaminu administraciju i možda korak prema zatvaranju baze Guantanamo čim završe suđenja teroristima , koja su u planu u narednih nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:08