SMRTNA KAZNA

ALABAMA ĆE POGUBITI MUŠKARCA IAKO JE UPITNO JE LI DOISTA UBOJICA Osuđen za umorstvo tri policajca u koje je, zapravo, pucao netko drugi

 Alabama department of correction

Muškarac iz Alabame osuđen radi ubojstva tri policajca 2004. bit će pogubljen u četvrtak unatoč opravdanim sumnjama u njegovu krivnju, piše CNN.

Odvjetnici Nathaniela Woodsa (42) ustraju u tvrdnji da njihov branjenik nije kriv te ističu da je drugi optuženi iz tog slučaja priznao da je on jedini koji je pucao u policajce.

Woodsovi odvjetnici zamolili su Kay Ivey, guverneku Alabame da pomiluje njihova klijenta, a žalbu na presudu uložili su mnogi aktivisti uključujući i Martina Luthera Kinga III.

Sin aktivističke ikone u svojem je pismu guvernerki napisao: - Za samo dva dana vaša država i država u kojoj sam ja rođen, ubit će čovjeka koji je vrlo vjerojatno nedužan. Ubojstvom ovog Afroamerikanca, čiji je slučaj vrlo traljavo vođen pred sudom, bit će učinjena ogromna nepravda.

Ured guvernerke Ivey nije želio komentirati pismo. Također, slučaj nije komentirao niti državni odvjetnik.

Odvjetnici se slažu da je obrana bila nedovoljna

Rođaci dvojice policajaca iz Birminghama koji su ubijeni 2004. - Carlosa Owena i Charlesa Bennetta - kazali su da nemaju komentara, a obitelj trećeg ubijenog policajca, Harleya Chisolma, nije uopće odgovarala na pozive.

Woodsov odvjetnik kazao je da je njegovom branjeniku sud dodijelio odvjetnika po službenoj dužnosti koji nikada nije radio na jednom ovako velikom slučaju, nije proveo istragu kako treba te svojem klijentu nije savjetovao da prizna krivnju i tako ishodi blažu kaznu kad mu je to sud ponudio.

Tog kobnog 17. lipnja 2004. policajci su namjeravali uhititi Woodsa u stanu u kojem je zajedno sa suoptuženim Kerryjem Spencerom rasparčavao drogu, izvijestio je ured državnog tužitelja nakon što je prošle godine odbio Woodsovu žalbu.

Spencer je tada na policajce otvorio vatru te trojicu ubio, a četvrtog ranio, kazali su tužitelji.

Godine 2005. Woods je bio osuđen za ubojstvo s predumišljajem i pokušaj ubojstva te je osuđen na smrt. Spencer je također osuđen za ubojstvo s predumišljajem i pokušaj ubojstva, a o njegovoj se žalbi još vijeća.

Među osobama koje podržavaju Woodsa je i Bart Starr Jr., sin pokojne zvijezde NFL-a i pripadnika Kuće slavnih Barta Starra.

- Ono što se ovdje dogodilo je tragedija za tri obitelji poginulih policajaca, no sada se sprema još jedna tragedija s obzirom da je sistem iznevjerio ovog čovjeka, kazao je Starr.

- Samo zato što je netko bio na krivom mjestu u krivo vrijeme kad je netko zapucao na policiju, ne znači da je jednako kriv kao i ubojica, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:59