OPASAN TEČAJ

Alarm među američkim specijalcima: ‘Mladi ljudi padaju mrtvi tijekom vježbi, a ništa se ne poduzima‘

Hitna pomoć uvijek je u stanju pripravnosti, a liječnik se često poziva jer vojnici zbog nedostatka kisika znaju ostajati bez svijesti

Zelene beretke u akciji

 U.s. Army/Zuma Press/Profimedia

Američke specijalce posljednjih mjeseci potresaju incidenti u kojima je tijekom obuke smrtno stradalo nekoliko vojnika. Kako piše Business Insider, dvojica pripadnika specijalnih snaga umrla su dok su se pripremala za kvalifikacijski tečaj borbenog ronioca - riječ je o vrlo izazovnom i teškom zadatku na kojemu se vojnici pripremaju za borbu u i pod vodom.

- Zaprepašteni smo jer ove tragedije očito nisu uspjele potaknuti reviziju ili proceduralne promjene u sustavu - rekli su sadašnji i bivši vojnici, koji su itekako dobro upoznati sa spornim tečajem.

- Nije mi jasno zašto nisu pojačane mjere sigurnosti. Moramo dokučiti zašto ovi mladi pripadnici Zelenih beretki padaju mrtvi tijekom fizičkih vježbi - izjavio je jedan umirovljeni vojnik.

Uzbuna

Borbeni ronioci u redovima američke vojske nisu samo pripadnici Navy SEAL-a, kako mnogi misle - tu je i kvalifikacijski tečaj "Army Combat Diver Qualification Course (CDQC)", na kojemu vojni komandosi također postaju borbeni ronioci. Pohađaju ga komandosi vojske, marinaca i zračnih snaga, iako je poznat po čestom osipanju članova, čak i kad se radi o kvalificiranim i iskusnim Zelenim beretkama ili Rangerima. Zbog težine zadataka koje moraju savladati, smrtni slučajevi se događaju, ali dvije tragedije u svega nekoliko mjeseci izazvale su uzbunu u zajednici.

Stožerni narednik Micah Walker umro je 27. srpnja tijekom CDQC-a na Floridi, a 23. rujna stožerni narednik Paul Lincoln Olmstead preminuo je u Fort Campbellu u Kentuckyju. Prema pisanju medija, ni Zapovjedništvo za specijalne operacije američke vojske ni njemu podređeno zapovjedništvo specijalnih snaga nisu poduzeli nikakve radnje, poput povlačenja ili savjetovanja o sigurnosti, kako bi spriječili daljnje smrti mladih vojnika.

- Tečaj je vrlo opasan, čak i za iznimno sposobne i inteligentne pojedince. Definitivno uzima danak na tijelu, morate biti u fenomenalnoj formi da biste diplomirali - rekao je jedan pripadnik Zelene beretke iz jedinice Nacionalne garde.

Rigorozan trening

Kandidati moraju biti izvrsni i udobni pod vodom tijekom noći i dana iu svim vremenskim uvjetima. Kako bi postigli tu razinu stručnosti i udobnosti, instruktori stavljaju studente kroz rigorozno testiranje tijekom cijelog tečaja.

Vojnici moraju uspješno proći vježbu 50-metarskog podvodnog plivanja bez disanja, izvlače predmet težak barem devet kilograma s dna bazena i gaze kroz vodu dvije minute noseći ronilačku opremu koja je teška desetke kilograma. Osim toga, instruktori pod vodom ometaju studente simulirajući jake struje i pritom im zapetljavaju aparate za disanje. Hitna pomoć uvijek je u stanju pripravnosti, a liječnik se često poziva jer vojnici zbog nedostatka kisika znaju padati u nesvijest.

image
Pjf Military Collection/Alamy/Alamy/Profimedia

- Smrtni ishodi na treningu uvijek su tužni, ali to je priroda našega posla koji je vrlo opasan, ali škola i vodstvo moraju slijediti sve potrebne sigurnosne procedure. Nema isprike za kraći put kad su životi operatera u pitanju - kažu anonimni pripadnici Zelenih beretki.

Kad dođe do smrtnog slučaja, standardna operativna procedura razlikuje se ovisno o razinama unutar zajednice vojnih specijalnih operacija, ali činjenica da nakon ove dvije tragedije nije došlo do sigurnosnog ukidanja tečaja ili čak savjetovanja šokirala je i neugodno iznenadila mnoge vojnike.

'Kritično vrijeme'

Umirovljeni operater specijalnih snaga kaže kako bi neki čimbenci ipak mogli barem donekle objasniti zašto čelnici specijalnih operacija nisu slijedili standardne procedure.

- Iza nas (američke vojske) dva su desetljeća teških, fokusiranih, borbenih operacija. Mislim da će trebati neko vrijeme da se vojska kao cjelina vrati u stanje u kojemu je bila prije 11. rujna 2001. Ovo je kritično vrijeme - vojnici koji su cijelu svoju karijeru proveli fokusirani na borilišta koja sad napuštamo - izjavio je ovaj umirovljeni pripadnik vojske.

Ronilački timovi dobili su manje sredstava za obuku i kupnju nove opreme, dok im je postojeća zastarjela. Osim toga, mnoge postrojbe za specijalne operacije (pre)opterećene su administrativnim zadacima i drugim zahtjevima koji nisu povezani s borbenom učinkovitosti.

- Sve to sprječava vojnike da se usredotoče na svoje najopasnije i primarne poslove - upozoravaju vojnici koji su željeli ostati anonimni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:29