ZABRINUTOST

ALARM NA KOREJSKOM POLUOTOKU Jak potres kod nuklearnog postrojenja u Sj. Koreji, režim se hvali: 'Uspješno smo testirali hidrogensku bombu!'

 Reuters

>>> NOVO 5:49 Sjevernokorejski državni mediji javljaju da je Kim Jong-un potpisao naredbu za provođenje testa još 15. prosinca, a posljednji dokument kojim je odobrio samu detonaciju dao je u nedjelju 3. siječnja.

U međuvremenu je stigla vijest da će se u srijedu u 17 sati po hrvatskom vremenu održati izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

----------------------

5:03 Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da test hidrogenske bombe predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti njegove države.

----------------------

4:35 Sjevernokorejski državni mediji objavili su da je ta država uspješno testirala manju hidrogensku bombu. Zasad nema neovisne potvrde ove tvrdnje.

Kim Jong-un je 10. prosinca prošle godine tvrdio kako su njegovi znanstvenici napravili hidrogensku, odnosno termonuklearnu bombu, no eksperti izvana tada su na to gledali sa skepsom.

Kim je kazao kako je njegova obitelj pretvorila Sjevernu Koreju u moćnu nuklearnu silu koja je spremna detonirati atomsku ili hidrogensku bombu kako bi obranila svoj suverenitet i dignitet nacije - prenijela je toga dana njegove riječi sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Hidrogenska bomba je najsnažnija eksplozivna naprava koju su ljudi ikada napravili – 1400 puta je jača od dvije nuklearne bombe (zajedno) bačene na Japan u Drugom svjetskom ratu.

Eksplozivna snaga tog termonuklearnog oružja počiva na energiji koja se oslobađa fuzijom lakih atomskih jezgara za što je potrebna vrlo visoka temperatura.

Dosad se znalo da samo šest zemalja (SAD, Rusija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina i Indija) posjeduju hidrogensku bombu.

----------------------

Potres magnitude 5.1 zabilježen je u srijedu na sjeveru Sjeverne Koreje, u blizini lokacije na kojoj je u nekoliko navrata u prošlosti režim vladajuće dinastije vršio nuklearne testove.

Prema prvim informacijama, seizmolozi u Južnoj Koreji i Kini vjeruju da je podrhtavanje tla prouzrokovano ljudskim djelovanem, što upućuje na snažnu detonaciju, ali zasad nema potvrde da je došlo do novog nuklearnog pokusa.

Južnokorejska je vlada sazvala hitnu sjednicu, a državni mediji u Sjevernoj Koreji najavili su da će uskoro objaviti 'specijalnu obavijest', što upućuje da je uistinu došlo do određenih vojnih aktivnosti.

Ako se ispostavi da je riječ o nuklearnom testu, bio bi to četvrti pokus od 2006. godine, a uslijedio bi nakon čitavog niza prijetnji režima Kim Jong-una da će takve testove poduzeti.

Prvi je put Sjeverna Koreja nuklearno oružje testirala u listopadu 2006. godine na lokaciji Punggye-ri u pokrajini Hamgyong na sjeveru države. Na istoj su lokaciji uslijedila dva testa u svibnju 2009. i veljači 2013. godine, nakon kojih je UN-ovo Vijeće sigurnosti uvelo niz oštrih sankcija protiv režima u Pjongjangu.

Od posljednjeg testa 2013. godine Sjeverna Koreja svako malo prijeti četvrtim pokusom, no zadnjih nekoliko mjeseci te prijetnje nisu bile toliko učestale.

Potvrdi li se da je riječ o nuklearnom testu, napetost na Korejskom poluotoku sasvim sigurno će porasti, a mogu se očekivati i nove sankcije protiv režima Kim Jong-una.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:15