AFGANISTAN

ALARM U KABULU: HRVATSKE VOJNIKE IZGREBAO PAS LUTALICA Životinja je odmah eutanazirana, a pripadnike naših oružanih snaga cijepili su protiv bjesnoće

 
Vojnici HV-a i ilustracija psa
 Željko Puhovski / CROPIX / Profimedia

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je u ponedjeljak kako je 12 hrvatskih vojnika na misiji u Kabulu, u Afganistanu, preventivno cijepljeno protiv bjesnoće jer su bili u kontaktu s psom lutalicom, kasnije je utvrđeno kako zdravlje pripadnika 11. HRVCON-a nije bilo ugroženo.

"Dvanaest pripadnika 11. hrvatskog kontingenta koji se nalaze u kampu u Kabulu preventivno je procijepljeno protiv bjesnoće, sukladno nalogu liječnika ROLE 2 bolnice, jer su bili u kontaktu sa psom lutalicom. Naime, prema informacijama dobivenih od zapovjedništva 11. hrvatskog kontingenta, proteklog je tjedna pas lutalica, za kojeg je na osnovu njegovog agresivnog ponašanja postojala sumnja na bjesnoću, izgrebao nekoliko pripadnika Hrvatskog kontingenta koji su se tada nalazili u kampu u Kabulu", navode iz MORH-a.

Dodaje se kako je pas lutalica odvezen na pregled, zbog agresivnog ponašanja postojala je sumnja na bjesnoću, a odmah su poduzete mjere dodatne zdravstvene zaštite za pripadnike hrvatskog kontingenta. Prema mišljenju struke nije bilo opasnosti za njihovim zdravljem.

Pas lutalica je zbog smjernica glavnog liječnika u ROLE-2 bolnici radi predostrožnosti eutanaziran, a uzorci su upućeni na daljnju analizu.

Iz MORH-a su istaknuli kako je riječ o području u kojem je bjesnoća učestala pojava te će se svi pripadnici 12. HRVCON-a, koji se pripremaju za upućivanje na područje misije, biti preventivno cijepljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:02