SUMNJIVI KONTAKT

Alarm u Mađarskoj: NATO dignuo Gripene zbog neidentificirane letjelice iz Ukrajine

Borbeni zrakoplovi su poletjeli nakon što se na radaru u istočnom dijelu zemlje pojavila letjelica koja se kretala u smjeru Slovačke

Borbeni zrakoplov Gripen

 Attila Kisbenedek/AFP

Mađarski borbeni zrakoplovi Gripen podignuti su u zrak u ponedjeljak poslijepodne zbog neidentificirane letjelice koja je ušla u zračni prostor te zemlje iz Ukrajine, priopćilo je ministarstvo obrane u ponedjeljak navečer.

Zapovjedništvo združenih zračnih operacija NATO-a u španjolskom Torrejonu naredilo je da se zrakoplovi podignu s tla nakon što se na radaru u istočnom dijelu zemlje pojavila letjelica koja se kretala u smjeru Slovačke, prenosi Daily News Hungary.

Gripeni su patrolirali područjem prije nego što su vraćeni u svoju bazu u Kečkemetu, nakon što su utvrdili sigurnost pretraživanog zračnog prostora, navodi se u priopćenju ministarstva.

Ovo je treći put od subote da su mađarske zrakoplovne snage alarmirane.

Prije tjedan dana srpski zrakoplov Airbus A-319, koji je letio iz Beograda za Moskvu, vraćen je s granice Mađarske i Slovačke nakon što je mađarskoj kontroli zračnog prometa dojavljeno da je u zrakoplovu bomba.

Dron iz sovjetske ere koji se srušio u Zagrebu preletio je cijelu Mađarsku, no Budimpešta zbog njega nije dizala svoje borbene avione, a Hrvatsku nije ni upozorila da stiže letjelica. Reakcije nije bilo ni iz NATO-ove zračne baze u Torrejonu. Nakon tog incidenta, Mađari su dizali Gripene u više navrata zbog sumnjivih radarskih kontakata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 13:14