‘ŠTO AKO NAS NAPADNU?‘

Alarm u Moskvi! Zelenski baca sve snage u oružje koje bi moglo rat okrenuti naglavačke

"Ovo je rat. Nismo mi krivi što se meta nalazi na teritoriju Rusije!", poručio je tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov

Volodimir Zelenski

Nastojeći smanjiti jaz između svojih i ruskih vojnih kapaciteta, ukrajinska je vlada pokrenula ambiciozan program proizvodnje domaćih dronova. Ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je za Reuters da Vlada surađuje s više od 80 domaćih proizvođača bespilotnih letjelica, te da proširuje program proizvodnje dronova za izviđanje i dalekometne napade.

- Dronovi mogu promijeniti odnose snaga na bojištu na isti način kako su prošle godine "igru" promijenili višecijevni raketni bacači koje su nam isporučili zapadni saveznici - rekao je Reznikov.

Smanjivanje velikog jaza koji postoji između ruskih i ukrajinskih vojnih kapaciteta ključno je sada kada se očekuje skori ukrajinski protunapad na jugu i istoku zemlje.

Za polubankrotiranu Ukrajinu čije je gospodarstvo desetkovano ratom i čija se vlada oslanja na priljev novca iz savezničkih zemalja, proizvodnja bespilotnih letjelica predstavlja relativno jeftin način za borbu protiv ogromne ruske vojske. Do konca godine ukrajinska vlada planira potroši oko pola milijarde dolara na razvoj i proizvodnju domaćih bespilotnih letjelica.

Kamikaze su fokus

Tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov rekao je za Reuters da će ove godine poseban fokus biti na proizvodnji dronova kamikaza.

Iako ukrajinske bespilotne letjelice tehnološki još uvijek zaostaju za ruskim, kao i za iranskim dronovima kamikazama kojima se Rusi koriste za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture, napori Kijeva postaju sve vidljiviji. Vojni stručnjaci procjenjuju kako bi domaće tvrtke ukrajinskoj vojsci mogle isporučivati i po nekoliko tisuća dronova godišnje pod uvjetom da su financiranje i opskrba dijelovima stabilni.

Reznikov kaže da je Ukrajina povećala svoje kapacitete za proizvodnju dronova za nekoliko puta od ruske invazije u veljači prošle godine. Precizne podatke o broju i vrsti proizvedenih dronova ukrajinska vlada odbija dati, poručuju samo da im je u fokusu razvoj i proizvodnja dalekometnih dronova pošto im zapadni saveznici još uvijek nisu spremni isporučiti svoje raketne sustave većeg dometa.

AeroDrone, tvrtka koja je prije rata proizvodila bespilotne letjelice za zaprašivanje poljoprivrednih površina, razvila je model "Enterprize" koji, tvrde, u određenim uvjetima može preletjeti čak tri tisuće kilometara.

Tvrtku vode dva nekadašnja Microsoftova menadžera koji su u razgovoru za Reuters rekli da im ugovori s ukrajinskom vladom priječe otkrivanje detalja, ali da mogu potvrditi kako njihovi modeli "Enterprise" i "Discovery" mogu nositi 300, odnosno 80 kilograma tereta.

Osjetljivo pitanje

Ministarstvo obrane potvrdilo je da s tvrtkom AeroDrone ima ugovore za nabavu dviju vrsta bespilotnih letjelica dugog dometa, ali ne žele otkriti koliko iznosi maksimalni domet trenutne njihove flote bespilotnih letjelica.

Domet i moć ukrajinskih dronova, naime, osjetljivo je pitanje. Rusija je još u prosincu ustvrdila da su ukrajinske bespilotne letjelice napale dvije ruske zračne baze u kojima su smješteni bombarderi dugog dometa duboko unutar njezina teritorija, ubivši pritom tri pripadnika ruskih zračnih snaga.

Iz Kijeva su pak poručili kako Ukrajina "nema ništa s događajima na ruskom teritoriju".

Na pitanje Reutersa koristi li Ukrajina bespilotne letjelice za gađanje ciljeva u Rusiji, ministar obrane je rekao: "Sve što se događa na teritoriju Rusije pitanje je samo za Rusiju. Ukrajina nije teroristička država niti napadač".

Govoreći općenito o napadima, čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Danilov rekao je da bi teoretski neki udari na ruskom tlu mogli biti i opravdani.

- Ako postoji objekti koji nanose štetu našoj zemlji... Moramo uništiti te objekte. Ovo je rat. Nismo mi krivi što se ona (meta) nalazi na teritoriju Rusije - rekao je Danilov u razgovoru za Reuters u veljači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:23