SPORNI SINOVAC

Alarm zbog kineskog cjepiva, umrlo 10 liječnika koji su primili obje doze: ‘Možda i štiti, ali ne sve...‘

‘(Sinovac) možda funkcionira, ali ne kod svakog... Naš je posao otkriti kod koga funkcionira, a kod koga ne‘
Cijepljenje Sinovacom
 Chaideer Mahyuddin/AFP

Nakon što je utvrđeno da je najmanje 10 od 26 indonezijskih liječnika koji su u lipnju preminuli od posljedica covida-19 primilo obje doze kineskog cjepiva Sinovac, tamošnje su vlasti na razmatranje dale pitanje treba li liječnicima dati dodatne doze cjepiva protiv covida-19 kako bi im se pojačao imunološki sustav, piše The Guardian.

Indonezija, koja je djelatnike svog zdravstvenog sustava uglavnom cijepila Sinovacom, trenutno muku muči s porastom broja zaraženih koronavirusom. Novi val zaraza, do kojeg je došlo poglavito zbog proliferacije novih sojeva, opteretio je bolnice i groblja u glavnom gradu države Džakarti.

Indonezija je u ponedjeljak zabilježila 20.694 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Više od 500 djelatnika u zdravstvu u gradu Kudusu tijekom prošla je dva tjedna bilo pozitivno na covid. Među njima je bio i jedan liječnik koji je od posljedica istog i preminuo. Svi su bili primili obje doze cjepiva. Ti podaci, koje je objavio Indonezijski liječnički zbor (ILZ), dovode u pitanje razinu zaštite koju pruža Sinovac, pogotovo protiv novih, zaraznijih varijanti koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u lipnju je odobrila korištenje Sinovaca u hitnim slučajeva nakon što se pokazalo da to cjepivo posjeduje efikasnost od 51 posto. Također, niti jedna osoba koja je sudjelovala u kliničkom testiranju cjepiva nije razvila ozbiljne simptome covida-19 te nije morala ići u bolnicu na liječenje.

Nedovoljno dokaza

Nekoliko zemalja koje su veći broj svojih stanovnika cijepile kineskim cjepivima Sinovacom i Sinopharmom nedavno su zabilježile porast broja zaraženih. Među njima su se našle Mongolija, Sejšeli, Bahrein i Čile.

Zabrinutost oko učinkovitosti kineskih cjepiva dovela je do pada želje za cijepljenjem među žiteljima zemalja koje su se u svojim bitkama protiv covida oslonile na Sinovac i Sinopharm. Filipinsko Ministarstvo zdravstva u svibnju je objavilo da građanima neće govoriti koja će se cjepiva davati na pojedinim punktovima za cijepljenje. Ta je objava došla nakon što se na jednom punktu red za cijepljenje počeo stvarati već u 2:00 sati jer se pročulo da će se na njemu cijepiti Pfizerovim cjepivom.

- Briga oko Sinovaca postoji jer nema dovoljno pisanih dokaza o njegovoj učinkovitosti, barem ne u usporedbi s drugim cjepivima - rekao je dr. Pawin Numthavaj, klinički epidemiolog iz Tajlanda. Bolnica u kojoj radi prošlog je tjedna primila dva milijuna doza Sinovaca.

Numthavaj je rekao da porast broja zaraženih koronavirusom u zemljama koje se oslanjaju na kineska brine te dodao da su mnogi tajlandski djelatnici u zdravstvu cijepljeni Sinovacom.

- (Sinovac) možda funkcionira, ali ne kod svakog... Naš je posao otkriti kod koga funkcionira, a kod koga ne - rekao je Numthavaj te dodao da smatra da bi tajlandske vlasti trebale nabaviti više različitih cjepiva.

Radna skupina za kontrolu rizika u ILZ-u rekla je da vjeruje da svako cjepivo protiv covida-19 koje odobre WHO i indonezijska regulatorna tijela pomaže u borbi protiv te bolesti. No, radna je skupina također rekla da raspravlja o tome treba li indonezijskim djelatnicima u zdravstvu dati dodatne doze cjepiva.

Manjkava infrastruktura

- Vidjeli smo da neke zemlje miješaju cjepiva kako bi zdravstvenim djelatnicima povećali imunitet - rekao je dr. Adib Khumaidi, voditelj radne skupine ILZ-a.

- Najvažnije je da zaštitni protokoli poštuju i nakon što se dobije cjepivo - dodao je Khumaidi.

Radna skupina ILZ-a pozvala je indonezijsku vladu da uvede strože epidemiološke mjere.

Indonezijska agencija za hranu i lijekove u ponedjeljak je dala zeleno svjetlo za cijepljenje djece od 12 do 17 godina Sinovacom. Dr. Siti Nadia Tarmizi, glasnogovornica u Ministarstvu zdravstva Indonezije zadužena za pitanja oko cijepljenja protiv covida rekla je da za sada nema odluke oko davanja treće doze cjepiva djelatnicima u zdravstvu.

- Veći broj zaraženih među zdravstvenim djelatnicima rezultat je njihove izloženosti virusu i zaraznijim sojevima. Većina njih ima blage ili nikakve simptome - rekla je Tarmizi.

Olivia Herlinda, direktorica za politike u Centru za inicijative za strateški razvoj Indonezije, rekla je da indonezijska vlada nema puno manevarskog prostora jer je s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinovac potpisala ugovore.

- Nisam sigurna da naša vlada ima dovoljno novca da sklopi nove ugovore s proizvođačima učinkovitijih cjepiva - rekla je Herlinda te dodala da je treba povećati dostupnost cjepiva koje Indonezija ima na raspolaganju.

- Ljudi se žele cijepiti, ali cjepiva i infrastrukture nema dovoljno - zaključila je Herlinda.

U periodu između ožujka 2020. i 26. lipnja 2021. godine, 949 djelatnika u zdravstvu u Indoneziji preminulo je od posljedica covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:01