KINA PRIJETI

Alarmantni apel: ‘Ako naš otok padne u ruke Kineza, posljedice za svijet će biti katastrofalne!‘

Pozvala je nacije da "shvate vrijednost rada s Tajvanom protiv prijetnje koju predstavlja Peking"
Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen
 Sam Yeh/AFP

"Tajvan je predan obrani svoje demokracije od sve agresivnije Kine", poručila je predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen, upozorivši na "katastrofalne posljedice za regiju ako padne", piše Guardian.

Gotovo 150 vojinh zrakoplova našlo se u tajvanskom zračnom prostoru u prva četiri dana listopada, što su kineski mediji opisali kao demonstraciju snage.

Svjetske vlade osudile su taj čin, opisavši ga kao zastrašivanje i agresiju.

Tsai je izrazila želju Tajvana za mirom, ali je rekla da "ako demokracija i način života budu ugroženi, Tajvan će učiniti sve što je potrebno da se obrani".

Pozvala je svijet da "shvate vrijednost rada s Tajvanom protiv prijetnje koju predstavlja Peking".

image
Prosvjednici išarali uvrjedljive poruke na portretu kineskog predsjednika Xi Jinpinga
Ceng Shou Yi/NurPhoto/NurPhoto via AFP

"Trebali bi se sjetiti da bi, ako Tajvan padne, posljedice bile katastrofalne za regionalni mir i sustav demokratskog saveza".

Peking polaže pravo na Tajvan kao kinesku provinciju i obvezao se da će ga zauzeti silom ako bude potrebno, a tajvansku vladu smatra separatistima. Tsai je rekla da je Tajvan suverena nacija bez potrebe za proglašenjem neovisnosti i da nema želju za sukobom.

"Ako se ova linija nasilno probije, posljedice bi poremetile međunarodnu trgovinu i destabilizirale cijeli zapadni Pacifik", rekla je. "Drugim riječima, neuspjeh u obrani Tajvana ne bi bio katastrofalan samo za Tajvance. To bi srušilo sigurnosnu arhitekturu koja je omogućila mir i izvanredan gospodarski razvoj u regiji već sedam desetljeća", piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:49