PACIJENTI U STRAHU

ALARMANTNO STANJE U NJEMAČKIM BOLNICAMA Sve je više stranih liječnika koji ne znaju jezik, zbog čega postavljaju krive dijagnoze!

Ilustracija

U Njemačkoj kronično nedostaju liječnici. Trenutno ih u bolnicama radi više od 32.500 stranih liječnika. No, prepoznavanje jezika je često vrlo velik problem, javlja Deutsche Welle.

Savjetnica u Njemačkoj zakladi za zaštitu pacijenata, Andrea Staniszewski, kaže kako se često susreće s pacijentima koji su u bolnicama doživjeli neugodna iskustva. Pacijenti se osjećaju neshvaćeno i često su imali dojam da ih liječnik ne razumije.

Sve više se događa da niskokvalificirano medicinsko osoblje koje dolazi iz istih zemalja kao i liječnik mora uskakati kako bi prevodilo razgovore između liječnika i pacijenata.

Zbog manjka komunikacije često se događa kako su dijagnoze donesene prekasno.

- Na području interne medicine je svaki detalj u komunikaciji između liječnika i pacijenta važan, objašnjava Staniszewski koja je i sama iskusila problem oko nepoznavanja jezika.

Njezinog oca, koji je bolovao od raka debelog crijeva, večer prije operacije posjetio je liječnik. No, umjesto umirujućeg razgovora i pripreme na sutrašnju tešku operaciju, liječnik stranog porijekla pacijentu je u ruke gurnuo dokument na kojem su objašnjeni rizici operacije i na lošem njemačkom mu dobacio: "Ovdje rizici, ovdje potpisati".

- Njemačko društvo mora prihvatiti činjenicu da će sve više liječnika biti stranog porijekla. Pritom je važno da se ovom društvenom fenomenu pristupi savjesno, smatra Georgios Godolias, šef klinike St.Anna Hospitals u Herneu.

To znači da se novopridošlim liječnicima omogući brzo učenje njemačkog jezika.

Iako su se obratili raznim ministarstvima da se nešto učini na tom polju, stanje je sve alarmantnije, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:08